Wegańskie tacos z mielonym tofu
Składniki:
kostka tofu 250 g
dojrzałe awokado
pomidor
3 liście sałaty lodowej
1/4 cebuli
1.5-2 łyżki przyprawy do kurczaka lub przyprawy gyros
olej do smażenia
sól, pieprz
opcjonalnie: łyżka jogurtu naturalnego, sos chilli
8 muszli taco
Przygotowanie:
Pokrusz tofu, przełóż na rozgrzaną patelnie z olejem, zmniejsz gaz i smaż do momentu, aż tofu będzie zarumienione czasami mieszając.
W międzyczasie przygotuj salse. W tym celu pokrój pomidora, awokado i cebule w kostkę. Całość wymieszaj w misce, dopraw solą i pieprzem do smaku. (Do mieszanki można dodać np. mango, kukurydze, fasole lub inne ulubione dodatki.) Podziel sałatę na mniejsze kawałki.
Gdy tofu będzie zarumienione dodaj do niego przyprawę do kurczaka/gyrosa. Różne firmy dają inne ilości soli, dlatego dodawaj stopniowo, próbuj i w razie czego dodaj więcej według swoich upodobań.
Smacznego :)
Świetny przepis, uwielbiam wegańskie tacos ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Oh no rozpływa mi się na ekranie, szkoda, że nie w ustach
OdpowiedzUsuńU mnie to byłby raczej dodatek do obiadu niż sam obiad. Muszę kiedyś wypróbować;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda, chętnie wypróbuję 😊
OdpowiedzUsuńJadłabym! Jedyne, czego żałuję, czego nie zrobiłam jak byłam w USA, to spróbowania tacos.
OdpowiedzUsuńJako że w jedzeniu wybredna nie jestem, to pewnie i to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tacos, dlatego twój przepis bardzo mi się przyda, na pewno zrobię! Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńO kurde :o Pierwszy raz widzimy coś takiego, ale musimy przyznać, ze strasznie nas zachęciłaś! <3 Musimy spróbować!
OdpowiedzUsuńMuszę powiedzieć,że to bardzo pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńpyszotka!
OdpowiedzUsuńJogurt nie jest wegański ;)
OdpowiedzUsuń