Dziś przepis idealny dla miłośników słodkości. Co powiecie na połączenie donatów z Oreo? Już kilka razy takie pączki zwróciły moją uwagę w pewnym sklepie. Niestety ich skład nie jest roślinny, dlatego postanowiłam przygotować je sama w domu w wersji wegańskiej. Pączki wyszły puszyste i idealnie słodkie, a ciastka oreo dodają im wyjątkowego smaku. Do przyozdobienia donatów można użyć też kawałków czekolady, posypki lub nawet owoców.
WEGAŃSKIE DONATY Z OREO
Składniki(na ok 15 donatów):
3,5 szkl. mąki
1 szkl. wody
1 saszetka suchych drożdży
2 "jajka" z siemienia lnianego (2 łyżki siemienia + 6 gorącej wody)
6 łyżek oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao
Skladniki na lukier:
3/4 szkl. cukru pudru
1/2 mleka roslinnego lub wody
Do udekorowania:
opakowanie ciastek Oreo
Przygotowanie:
Przygotuj "jajko" zalewając zmielone siemię lniane gorącą wodą i zostaw na ok. 10 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę oraz kakao, dodaj saszetkę drożdży i dokładnie wymieszaj.
W mniejszej misce połącz wodę, wcześniej przygotowane"jajko", cukier oraz olej.
Stopniowo dodawaj mąkę do mokrych składników (najlepiej ok. 1/2 szkl. na raz) dokładnie wyrabiając masę. Mieszanina powinna zacząć formować miękkie, lekko lepkie ciasto.
Następnie włóż masę uformowaną w kule do oprószonej mąką miski, przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. godzinę lub do podwojenia objętości.
W mniejszej misce połącz wodę, wcześniej przygotowane"jajko", cukier oraz olej.
Stopniowo dodawaj mąkę do mokrych składników (najlepiej ok. 1/2 szkl. na raz) dokładnie wyrabiając masę. Mieszanina powinna zacząć formować miękkie, lekko lepkie ciasto.
Następnie włóż masę uformowaną w kule do oprószonej mąką miski, przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. godzinę lub do podwojenia objętości.
Po tym czasie delikatnie przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Delikatnie rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm.
Następnie wytnij donaty za pomocą szklanki oraz małego kieliszka.
Umieść wycięte donaty na lekko oprószonym pergaminie na blasze do pieczenia. Przykryj ciepłym, lekko wilgotnym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 45- 60 minut, aż pączki podwoją swoją wielkość.
W międzyczasie wymieszaj cukier puder z mlekiem lub wodą.
Gdy ciasto wyrośnie przygotuj głęboki garnek lub frytkownicę z olejem nagrzanym do 190 st (olej będzie miał odpowiednią temperaturę jeśli po włożeniu drewnianego patyczka pojawią się bąbelki).
Każdego donata smaż ok. pół minuty (do 45 sekund) na jednej stronie. Odwróć i smaż przez kolejne pół minuty na drugiej.
Gotowe donaty zanurzaj w wcześniej przygotowanym lukrze i posypuj pokruszonymi ciastkami Oreo.
Smacznego :)
Pączki nie należą d moich ulubionych słodkości, ale skoro są z oreo...oj kusisz :D
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Z Oreo Wszystko lepsze 😊
UsuńŚwietnie! ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki 😃
UsuńCoś dla mojego synka - lubi i donaty i oreo !
OdpowiedzUsuńTo w takim razie polecam zrobić. Będzie zachwycony😊
UsuńUwielbiam pączki ale jeszcze nie pokusiłam się by zrobić je sama
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWbrew pozorom nie jest to takie trudne, a jaka satysfakcja 😊
UsuńWyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuję 😃
UsuńWyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😀
UsuńO Boziu jak to apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 😃
UsuńProsty przepis muszę spróbować ~!
OdpowiedzUsuńProste i pyszne to najlepsza kombinacja 😃
UsuńŚwietnie to wygląda *.* Koniecznie muszę wypróbować ten przepis ^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com
Bardzo dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńSmacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis
OdpowiedzUsuńsmacznego
A czy można upiec w piekarniku?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam robić je w piekarniku, ale myślę, że raczej wyjdą. :)
UsuńW takim razie bede próbować ;)
OdpowiedzUsuń