Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Uwielbiam ją za to, że można z niej przygotować zarówno słone jak i słodkie przekąski. Ostatnio bardzo często gości w mojej kuchni w różnej postaci. Dziś przygotowałam z jej udziałem pyszne, małe kulki, które podbiją podniebienie wszystkich miłośników słodkiego wydania tego warzywa. Oprócz dyni znajdują się tam daktyle, które nadają naturalnej słodyczy oraz mąką kokosowa, która łączy masę w całość.
Wegańskie trufle z dynią
Składniki na masę do trufli:
1 szkl daktyli
1/2 szkl wody
4 łyżki puree dyniowego
5 łyżek mąki kokosowej Targroch
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli himalajskiej
szczypta soli himalajskiej
Do obtoczenia: starta gorzka czekolada
Przygotowanie:
Namocz daktyle w gorącej wodzie.
Po 15 minutach przełóż daktyle z wodą, w której się moczyły do malaksera i zblenduj na jednolitą masę.
Dodaj dynię, cynamon i sól. Zblenduj.
Dodaj mąkę kokosową i dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyciągnij masę z lodówki i formuj z niej kulki.
Po zużyciu całej masy, obtocz kulki w startej czekoladzie i ponownie przełóż do lodówki na 30 minut.
Smacznego :)
Super przepis!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna inspiracja ♡
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuń