BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI
Składniki:
1 puszka czarnej fasoli
1 duża czerwona cebula
6 małych pieczarek lub 3 duże
130 g ugotowanego ryżu (50 g suchego) *
3 łyżki mąki ryżowej**
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżka majeranku
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki papryki wędzonej lub zwykłej
sól, pieprz
olej do smażenia
opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cukru lub innej substancji słodzącej
* Najlepiej używać ryżu ugotowanego dzień przed robieniem burgerów.
** Można użyć innej mąki, zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej. Mąkę można również pominąć, ale wtedy kotlety nie będą, aż tak zwięzłe.
Przygotowanie:
Pokrój drobno cebule, przełóż na patelnie z olejem, posól i podsmaż na patelni, aż się skarmelizuje.
Następnie pokrój drobno pieczarki i dodaj je do cebuli. Smaż ok. 3 minuty, do momentu, gdy pieczarki zmniejszą objętość.
Fasole przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie zmiksuj ją lub rozgnieć ją za pomocą tłuczka do ziemniaków. Masa nie musi mieć jednolitej konsystencji.
W misce połącz fasole z cebulą i pieczarkami. Następnie wyciśnij czosnek i dodaj go razem z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Masę włóż do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie możesz uformować z masy burgery. Można je smażyć lub piec w rozgrzanym do piekarniku przez 40 minut z przewróceniem burgerów po 20 minutach.
Smacznego :)
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega ;) Coś czuję, że bardzo by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Właśnie czegoś takiego szukałam :)
OdpowiedzUsuń