Orzechy nerkowca w ciągu ostatnich lat zyskały sporą popularność za sprawą swojej wszechstronności i właściwości. W internecie możemy zn...

Serek kanapkowy z nerkowców z nutą czosnku


Orzechy nerkowca w ciągu ostatnich lat zyskały sporą popularność za sprawą swojej wszechstronności i właściwości. W internecie możemy znaleźć przeróżne przepisy z ich udziałem zarówno te słodkie jak i wytrawne. Orzechy nerkowca są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zawierają spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, miedzi, magnezu oraz potasu. Jeśli do tej pory nie jedliście nerkowców, warto dodać ten cenny element do swojego jadłospisu. Dziś mam dla Was przepis wykorzystujący orzechy nerkowca, czyli serek kanapkowy z nutą czosnku. Pastę robi się bardzo szybko i prosto, a do tego jest bardzo smaczna. 


Serek kanapkowy z nerkowców z nutą czosnku


Składniki: 

150 g nerkowców
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka płatków drożdżowych
1/2 szkl. wody lub mleka roślinnego
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki bazylii
szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz 

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca namocz w wodzie (najlepiej przez całą noc).

Odcedź nerkowce, przełóż je do blendera razem z pozostałymi składnikami i blenduj na najwyższych obrotach, aż uzyskasz jednolitą konsystencje. 

Przełóż serek do pojemnika i wstaw do lodówki na godzinę. 


Smacznego :)

6 komentarzy: