Leczo to zdecydowanie jedno z moich ulubionych letnich i jesiennych dań. Jest proste, sycące i pyszne. Dodatkowo z każdym dniem staje się jeszcze smaczniejsze, dlatego najlepiej zrobić dużą porcję i przechowywać w lodówce do kilku dni. Niestety u mnie w domu łakomstwo niektórych domowników wygrywa z rozsądkiem i na następny dzień nie ma śladu po leczo.
Dietetyczne leczo z cukinią
Składniki:
- 4 papryki (u mnie trzy czerwone, jedna żółta)
- 2 średnie cebule ok 600g
- 1 cukinia
- 4 pomidory
- 1 średnie jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 2 szkl. wody
- 1/2 łyżki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- szczypta chilli
- pieprz, sól himalajska
- Przygotowanie:
- Paprykę, cukinie i cebule pokrój na kawałki, przełóż do garnka i zalej wodą.
- Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Zetrzyj jabłko na małych okach tarki.
- Gotuj przez ok. 15 minut.
- Po tym czasie dodaj resztę przypraw i gotuj jeszcze 10 minut.
- Następnie dodaj pokrojone pomidory i wyciśnij czosnek - gotuj do momentu zgęstnienia sosu.
Smacznego :)
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńKocham leczo, a to wyglada bardzo smakowicie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń