Leczo to zdecydowanie jedno z moich ulubionych letnich i jesiennych dań. Jest p roste, sycące i pyszne. Dodatkowo  z każdym dniem staje s...

Dietetyczne leczo z cukinią || Dieta Dr Dąbrowskiej || Post warzywno-owocowy


Leczo to zdecydowanie jedno z moich ulubionych letnich i jesiennych dań. Jest proste, sycące i pyszne. Dodatkowo z każdym dniem staje się jeszcze smaczniejsze, dlatego najlepiej zrobić dużą porcję i przechowywać w lodówce do kilku dni. Niestety u mnie w domu łakomstwo niektórych domowników wygrywa z rozsądkiem i na następny dzień nie ma śladu po leczo. 



Dietetyczne leczo z cukinią



Składniki:

  • 4 papryki (u mnie trzy czerwone, jedna żółta)
  • 2 średnie cebule ok 600g
  • 1 cukinia
  • 4 pomidory
  • 1 średnie jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szkl. wody
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • szczypta chilli
  • pieprz, sól himalajska

  • Przygotowanie:

  • Paprykę, cukinie i cebule pokrój na kawałki, przełóż do garnka i zalej wodą. 

  • Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. 

Zetrzyj jabłko na małych okach tarki.

  • Gotuj przez ok. 15 minut.

  • Po tym czasie dodaj resztę przypraw i gotuj jeszcze 10 minut. 

  • Następnie dodaj pokrojone pomidory i wyciśnij czosnek - gotuj do momentu zgęstnienia sosu. 


Smacznego :)

2 komentarze: