Dietetyczna seleryba po grecku
1 kg marchewki
0,7 kg pietruszki
2 cebule
1 jabłko
przecier pomidorowy
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól himalajska, pieprz
1 seler
4 arkusze nori
opcjonalnie: przyprawa do ryb
Przygotowanie:
Obrany seler pokrój na 1 cm plastry. Przełóż pokrojony seler do garnka z osoloną wodą i dodaj pokruszony arkusz nori. Gotuj, aż seler będzie miękki.
Obraną marchewkę, pietruszkę i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule pokrój w piórka.
Następnie starte warzywa oraz cebulę przełóż do garnka i zalej wodą do połowy ich objętości. W razie potrzeby podczas gotowania dodawaj więcej wody.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, posól i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Gdy warzywa będą miękkie dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Ostudzone warzywa podawaj na obwiniętym w nori selerze/*
*Seler można też oprószyć przyprawą do ryby .
*Seler można też oprószyć przyprawą do ryby .
Smacznego :)
Muszę spróbować 😀
OdpowiedzUsuń