Majonez z wody po ciecierzycy (aquafaba) jest prosty i łatwy do wykonania. Ma gęstą, kremową konsystencje i jest idealny do sałatek czy kanapek. Aquafaba posiada właściwości emulgujące, dzięki czemu łączy się z olejem tworząc jednolitą konsystencję. Wykorzystanie czarnej soli i płatków drożdżowych dodaje charakterystycznego jajecznego smaku. Przygotowanie takiego majonezu to świetny sposób na wykorzystanie płynu, który zazwyczaj zostaje wylany.
Składniki:
0,5 szkl. wody po ciecierzycy
1,5 szkl oleju rzepakowego
1 łyżka octu
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżeczka musztardy
½ łyżeczki czarnej soli
1,5 szkl oleju rzepakowego
1 łyżka octu
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżeczka musztardy
½ łyżeczki czarnej soli
sól, pieprz
opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cukru i 1/4 suszonego czosnku
W blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego w wysokim naczyniu zmiksuj przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach aquafabę z pozostałymi składnikami (oprócz oleju, soli i pieprzu). Gdy całość porządnie się spieni dodaj powoli, cienkim strumieniem olej.
Przygotowanie:
W blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego w wysokim naczyniu zmiksuj przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach aquafabę z pozostałymi składnikami (oprócz oleju, soli i pieprzu). Gdy całość porządnie się spieni dodaj powoli, cienkim strumieniem olej.
Następnie dodaj sól i pieprz do smaku.
Gotowy majonez włóż do lodówki, aby zgęstniał. Przechowuj szczelnie zamknięty ok. tygodnia.
Smacznego :)
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńKurczix, zważył mi się, a tak uważałam :C
OdpowiedzUsuńMożesz schłodzić ten zważony majonez i znów spróbować go zblendować lub przygotować nową porcję aquafaby z innymi składnikami
Usuń(oprócz oleju, soli i pieprzu) i dodać zważony majonez zamiast oleju.
A jak robic w termomixie? Z motylkiem czy bez?
OdpowiedzUsuń