Dzisiaj mam coś pysznego dla wszystkich wielbicieli czekolady! Ta aksamitna tarta czekoladowa bez pieczenia na spodzie z daktyli, płat...

Wegańska tarta czekoladowa bez pieczenia z nutą pomarańczy


Dzisiaj mam coś pysznego dla wszystkich wielbicieli czekolady! Ta aksamitna tarta czekoladowa bez pieczenia na spodzie z daktyli, płatków owsianych i migdałów będzie idealna jako szybki i prosty deser. Do jej przygotowania potrzeba jedynie 6 składników, które pewnie masz już w domu. Nie ma co przedłużać zapraszam do przepisu :) 




Wegańska tarta czekoladowa bez pieczenia z nutą pomarańczy 


Składniki:

1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
2 czekolady deserowe
1 pomarańcza
90 g daktyli
50 g mielonych migdałów
30 g płatków owsianych

Przygotowanie:

Namocz daktyle w gorącej wodzie przez 10 minut.
Po tym czasie odciśnij daktyle z wody, przełóż do malaksera i blenduj tak, aby powstała jednolita masa. Następnie dodaj płatki owsiane i zmienione migdały i wymieszaj.
Gdy masa będzie gotowa, wyłóż nią dno oraz brzegi przygotowanej formy 20 cm. Wstaw do lodówki, aby spód się schłodził.
W międzyczasie rozdrobnij czekolady na kostki i przełóż do miski.
Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy, przełóż do garnka i zagotuj często mieszając. Gdy mleko już będzie bulgotać, zdejmij je z gazu i wlej do miski z czekoladą.
Do masy dodaj startą skórkę z pomarańczy, poczekaj ok. 2 minuty i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę wylej na wcześniej przygotowany spód i włóż do lodówki na ok 2 h.


Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Czekolada i pomarańcza to bardzo zgrany duet:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusisz! A jestem akurat na diecie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez pieczenia czytam - myślę, że to coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny przepis :) Mam jednak pytanie odnośnie mleka kokosowego, do garnka mam włożyć tą gęstszą część mleka?dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, cieszę się, że Ci się podoba :) Tak, trzeba oddzielić płyn od gęstszej części, czyli tłuszcz kokosowy :)

      Usuń
  6. Wczoraj zrobiłam :) Jest przepyszna i idealnie słodka, aż rozpływa się w ustach <3 Poszła cała w jeden dzień!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dziś ten przepis ale nie wyszło.. :( Siedzi już 4 godzinę w lodówce i dalej nie chce stężeć. Może to przez to mleczko kokosowe? W moim przypadku nie było części stałej i tłuszczu, po prostu puszka białego, średnio gęstego płynu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety już raczej nie wyjdzie :(. Aby ten deser wyszedł mleczko kokosowe po schłodzeniu musi mieć stałą część, bo to dzięki niej ma odpowiednią konsystencję. Najwidoczniej Twoje mleko ma małą zawartość tłuszczu. Polecam używać mleczko kokosowe firmy Kier lub te dostępne w Rossmannie lub Lidlu. Aby uratować deser proponuję go zamrozić i zjeść jako lody :)

      Usuń