Domowe batony energetyczne to świetny pomysł na zdrową i smaczną przekąskę, która szybko zaspokoi głód. Takie batony można zabrać do pracy, szkoły czy na siłownie. Będą idealną dawką energii przed wysiłkiem jak i po intensywnym treningu. Moja wersja batonów jest bez dodatku cukru. Zawarte w nich banany i daktyle nadają słodkiego smaku. Dodatek migdałów, płatków owsianych i mąki kokosowej dodaje zdrowych tłuszczów i protein.
Bananowe batony energetyczne
Składniki:
160 g daktyli
2 średnie banany (ok. 180 g)
30 g mielonych migdałów
60 g mąki owsianej*
60 g mąki kokosowej
szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Zalej daktyle wrzącą wodą i zostaw na 15 minut do namoczenia.
Po tym czasie odlej wodę z daktyli, odciśnij jej nadmiar i przełóż daktyle do blendera. Dodaj banany i zmiksuj.
Dodaj resztę składników i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Wyłóż masę na papier do pieczenia i równomiernie rozprowadź, tak aby miała grubość ok. 1 cm. Całość przełóż do lodówki na ok 30 minut.
Po tym czasie pokrój masę na batony. Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńKocham takie batony, jadam codziennie, ale kupne. Muszę sama zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Właśnie takiego przepisu szukałam ! Dodałbym jeszcze trochę orzechów ale to według uznania ;)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda super! Muszę je zrobić - tylko czy da się banany zastąpić innym owocem? Nie znoszę bananów!
OdpowiedzUsuńHmmm... możesz spróbować jakimś innym musem owocowym np. jabłkowym :). Daj znać jak wyszły :)
UsuńŚwietny przepis, dzięki :)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić mąkę kokosową inną?
Dziękuję :) Możesz zamiast mąki kokosowej dodać więcej zmielonych migdałów :).
Usuń