Kiedyś przeczytałam, że bataty albo się kocha albo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy i mogłabym jeść bataty w ka...

Bataty faszerowane kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami


Kiedyś przeczytałam, że bataty albo się kocha albo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy i mogłabym jeść bataty w każdej postaci. Zarówno w wersji wytrawnej jak i deserowej te słodkie ziemniaki za każdym razem podbijają moje podniebienie. Dziś przygotowałam faszerowane bataty z kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami korzeniowymi polane sosem z syropu klonowego i tahini. Takie danie świetnie sprawdzi się na lunch lub dodatek do obiadu. 



Bataty faszerowane kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami


Składniki:

  • 2 duże bataty 
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 100 g suchej kaszy gryczanej 
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżka syropu klonowego do marynaty + 1 łyżeczka do sosu
  • 1 łyżeczka tahini
  • pieprz, sól


Przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę dodając do miski sos sojowy, syrop klonowy, olej, wodę oraz pieprz i czosnek. 
  2. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz, pokrój w kostkę i przełóż do miski z marynatą. Dokładnie wymieszaj.
  3. Umyj bataty i przekrój je na pół. Każdą połówkę dokładnie posól. Wstaw bataty do nagrzanego do 200 st piekarnika. 
  4. Po ok. 20 minutach otwórz piekarnik i wstaw także marchewkę i pietruszkę. 
  5. Piecz jeszcze 30 minut. 
  6. W międzyczasie wstaw wodę na kasze gryczaną i ugotuj ją zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Następnie przygotuj sos z pasty tahini i syropu klonowego. 
  7. Gdy 30 minut minie wyjmij wszystkie warzywa z piekarnika, aby lekko ostygły. 
  8. Następnie delikatnie wydrąż środek z każdej połówki batata. Środki z batatów przełóż do miski i wymieszaj z kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Powstałą masą faszeruj bataty. Na koniec polej sosem.



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ale super opcja! Kocham bataty, a nadziewanych jeszcze nie testowałam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń