Bataty faszerowane kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami
Składniki:
- 2 duże bataty
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 100 g suchej kaszy gryczanej
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżka syropu klonowego do marynaty + 1 łyżeczka do sosu
- 1 łyżeczka tahini
- pieprz, sól
Przygotowanie:
- Przygotuj marynatę dodając do miski sos sojowy, syrop klonowy, olej, wodę oraz pieprz i czosnek.
- Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz, pokrój w kostkę i przełóż do miski z marynatą. Dokładnie wymieszaj.
- Umyj bataty i przekrój je na pół. Każdą połówkę dokładnie posól. Wstaw bataty do nagrzanego do 200 st piekarnika.
- Po ok. 20 minutach otwórz piekarnik i wstaw także marchewkę i pietruszkę.
- Piecz jeszcze 30 minut.
- W międzyczasie wstaw wodę na kasze gryczaną i ugotuj ją zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Następnie przygotuj sos z pasty tahini i syropu klonowego.
- Gdy 30 minut minie wyjmij wszystkie warzywa z piekarnika, aby lekko ostygły.
- Następnie delikatnie wydrąż środek z każdej połówki batata. Środki z batatów przełóż do miski i wymieszaj z kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Powstałą masą faszeruj bataty. Na koniec polej sosem.
Smacznego :)
Mniam. :)
OdpowiedzUsuńAle super opcja! Kocham bataty, a nadziewanych jeszcze nie testowałam :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/