Dziś przygotowałam dla Was pyszny krem marchewkowo-soczewicowy.  Dzięki połączeniu  czerwonej soczewicy i marchewki otrzymujemy sycący ...

Zupa marchewkowo-soczewicowa


Dziś przygotowałam dla Was pyszny krem marchewkowo-soczewicowy. Dzięki połączeniu czerwonej soczewicy i marchewki otrzymujemy sycący i aromatyczny posiłek. Taka zupa świetnie sprawdzi się w zimowe dni jako rozgrzewający obiad czy lunch. Do kremu można dodać grzanki, indyjskie chlebki naan, wszelakie nasiona czy tak jak ja, kiełki.



Zupa marchewkowo-soczewicowa


Składniki:


  • 0,5 kg marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1l-1,5l wody
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:


  1. Obraną marchewkę pokrój na kawałki wraz z innymi warzywami.
  2. Zalej woda i dodaj sol. 
  3. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  4. Następnie dodaj soczewice oraz olej i gotuj jeszcze przez 10 minut. 
  5. Po tym czasie zdejmij z ognia i ostudź.
  6. Dodaj do smaku sól i pieprz.
  7. Zblenduj. 


Smacznego:)

4 komentarze: