Dziś przygotowałam dla Was pyszny krem marchewkowo-soczewicowy. Dzięki połączeniu czerwonej soczewicy i marchewki otrzymujemy sycący i aromatyczny posiłek. Taka zupa świetnie sprawdzi się w zimowe dni jako rozgrzewający obiad czy lunch. Do kremu można dodać grzanki, indyjskie chlebki naan, wszelakie nasiona czy tak jak ja, kiełki.
Składniki:
- 0,5 kg marchewki
- 1 średnia cebula
- 1/2 pora
- 1 łodyga selera naciowego
- 1l-1,5l wody
- 150 g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Obraną marchewkę pokrój na kawałki wraz z innymi warzywami.
- Zalej woda i dodaj sol.
- Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie dodaj soczewice oraz olej i gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Po tym czasie zdejmij z ognia i ostudź.
- Dodaj do smaku sól i pieprz.
- Zblenduj.
Smacznego:)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńZ soczewicą jeszcze zupy nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
czy zupa jest slodka?
OdpowiedzUsuńJest lekko słodkawa :)
Usuń