Curry to jedno z takich dań, które można zrobić ze wszystkiego. Jego przygotowanie zajmuję dosłownie chwilę, dlatego jest świetną opcją n...

Curry z tofu i mango


Curry to jedno z takich dań, które można zrobić ze wszystkiego. Jego przygotowanie zajmuję dosłownie chwilę, dlatego jest świetną opcją na szybki obiad z tego z ma się w lodówce. Jest bardzo rozgrzewające, dlatego szczególnie polecam je robić w zimne dni. Podane z ryżem jest też wyjątkowo sycące. 


Tak jak wcześniej wspomniałam do curry można dodać wszystko, także owoce, dlatego dzisiejszy przepis na curry zawiera mango, które doda słodowego aromatu i będzie ciekawym urozmaiceniem. 



Curry z tofu i mango






Składniki (4 porcje):
  • 3 średnie marchewki 
  • 1 kostka tofu ok.180g
  • 1 małe mango
  • 1 duża papryka
  • 2 średnie cebule
  • 150 ml mleka kokosowego House of Asia
  • 1 limonka lub cytryna
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki pasty curry 
  • świeża kolendra
  • pasta chilii

Przygotowanie:

  1. Pokrój czosnek, paprykę, obraną marchewkę i cebule. 
  2. Na rozgrzaną patelnie polaną olejem, dodaj pokrojony czosnek i chwilę podsmaż. Potem wrzuć warzywa i smaż, aż będą w pół miękkie.
  3. W międzyczasie pokrój tofu i mango w kostkę. 
  4. Gdy warzywa będą już gotowe dodaj na patelnie tofu i smaż ok. 2 minuty. 
  5. Po tym czasie dodaj sos sojowy oraz pastę chilli. 
  6. Następnie zalej całość 150 ml wody i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody. 
  7. Na koniec dodaj mleczko kokosowe, pastę curry, pokrojone mango oraz sok i startą skórkę z połówki limonki. 

Podawaj z ryżem posypane świeża kolendrą.


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. yyyy...w składnikach nic nie ma mowy ani o tofu ani o mango...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, już poprawiam! Dzięki za spostrzeżenie :) Pozdrawiam.

      Usuń