Curry to jedno z takich dań, które można zrobić ze wszystkiego. Jego przygotowanie zajmuję dosłownie chwilę, dlatego jest świetną opcją na szybki obiad z tego z ma się w lodówce. Jest bardzo rozgrzewające, dlatego szczególnie polecam je robić w zimne dni. Podane z ryżem jest też wyjątkowo sycące.
Tak jak wcześniej wspomniałam do curry można dodać wszystko, także owoce, dlatego dzisiejszy przepis na curry zawiera mango, które doda słodowego aromatu i będzie ciekawym urozmaiceniem.
Curry z tofu i mango
- 3 średnie marchewki
- 1 kostka tofu ok.180g
- 1 małe mango
- 1 duża papryka
- 2 średnie cebule
- 150 ml mleka kokosowego House of Asia
- 1 limonka lub cytryna
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki pasty curry
- świeża kolendra
- pasta chilii
Przygotowanie:
- Pokrój czosnek, paprykę, obraną marchewkę i cebule.
- Na rozgrzaną patelnie polaną olejem, dodaj pokrojony czosnek i chwilę podsmaż. Potem wrzuć warzywa i smaż, aż będą w pół miękkie.
- W międzyczasie pokrój tofu i mango w kostkę.
- Gdy warzywa będą już gotowe dodaj na patelnie tofu i smaż ok. 2 minuty.
- Po tym czasie dodaj sos sojowy oraz pastę chilli.
- Następnie zalej całość 150 ml wody i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody.
- Na koniec dodaj mleczko kokosowe, pastę curry, pokrojone mango oraz sok i startą skórkę z połówki limonki.
Podawaj z ryżem posypane świeża kolendrą.
Smacznego :)
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńyyyy...w składnikach nic nie ma mowy ani o tofu ani o mango...
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, już poprawiam! Dzięki za spostrzeżenie :) Pozdrawiam.
Usuń