Wegańska "ryba" po grecku z kotletów sojowych
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 0,5 kg pietruszki
- 2 cebule
- 200 g kotletów sojowych
- bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów
- 1 koncentrat pomidorowy 150 ml
- 6 listków laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka łyżek mąki lub bułki tartej
- opakowanie przyprawy do ryby
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cebule pokrój i podsmaż na łyżce oleju do miękkości.
- Następnie starte warzywa oraz cebulę przełóż do garnka i zalej wodą do połowy ich objętości. W razie potrzeby podczas gotowania dodawaj więcej wody.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, posól i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotuj jeszcze przez 5 minut i dodaj cukier.
- Kotlety sojowe namocz w bulionie.
- Następnie je dokładnie odsącz i oprósz przyprawą do ryb.
- Każdy kotlet dokładnie obtocz w mące.
- Smaż kotlety na gorącym oleju dociskając je np. widelcem.
- Usmażone kotlety ułóż warstwami w naczyniu na przemian z warzywami.
Smacznego :)
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńOsobiście kotlety sojowe dość mocno podsmażam, dzięki temu są smaczniejsze. :)
OdpowiedzUsuńZrobię dla siostry na wigilię ponieważ nie je miesa
OdpowiedzUsuń