Pierogi z soczewicą i wędzonym tofu
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. gorącej wody
- 2 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy (około 200 g suchej soczewicy)
- 180 g tofu wędzonego
- 2 cebule
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju + olej do smażenia
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pokrój cebulę w kostkę o podsmaż na patelni, aż się zarumieni.
- Ugotowaną soczewicę wraz z olejem, sosem sojowym i innymi przyprawami zblenduj, tak aby powstała jednolita masa.
- Do masy dodaj pokruszone tofu, usmażoną cebule i wymieszaj.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj ok. 1 łyżeczkę soli i zalej wodą w temp. ok. 80 C (po ugotowaniu wody zaczekaj ok. 3 minuty).
- Na początku zawartość miski wymieszaj łyżką, a gdy składniki wstępnie się połączą zacznij wyrabiać ciasto, tak aby miało jednolitą konsystencję.
- Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż na ok. 10 minut.
- Po tym czasie przedziel ciasto na mniejsze porcję - te nie używane owiń w folię, aby nie zeschły.
- Każdą porcję cienko rozwałkuj i wytnij kółka np. za pomocą szklanki.
- Nakładaj farsz i dokładni zlepiaj brzegi np. za pomoc widelca.
- Gotowe pierogi wrzucaj do wrzącej osolonej wody i gotuj ok. 2-3 minut odkąd wypłyną na powierzchnię.
Smacznego:)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńLubie mocbo podsmazone, pycha :)
OdpowiedzUsuńZastanawia mnie ta łyżeczka cukru. Dziś przygotowałam farsz, jeszcze tylko doprawię a jutro zrobię na obiad. :)
OdpowiedzUsuń