Marynowana marchewka pojawiała się na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą z nich był wegański hot dog z marchewki, a drugą wędzony łosoś wegański. Dziś do tego grona dołączają burgery bazujące właśnie na marynowanej marchewce.
Burgery z marynowanej marchewki
Składniki:
- 1 szkl. wody
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 szkl. sosu sojowego
- 1/2 łyżki majeranku
- 1/4 szkl. oleju do marynaty+ 3 łyżki do masy
- 1,5 łyżeczki czosnku
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 0,5 kg marchewki
- 2 cebule
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- W dużej misce przygotuj marynatę z wody, oleju, sosu sojowego i przypraw.
- Na średnich oczkach zetrzyj marchewkę, przełóż do marynaty i dokładnie zamieszaj. Marynuj przynajmniej 24 h.
- Po tym czasie dokładnie odciśnij marchewkę np. przez sitko lub gazę.
- Pokrój cebulę na małe kawałki i podsmaż na oleju do zarumienienia.
- Do masy marchewkowej dodaj podsmażoną cebulę, 3 łyżki oleju, bułkę tartą, mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Formuj burgery i smaż na oleju na średnim ogniu do zarumienienia.
Smacznego :)
Takie burgery mogłabym jeść codziennie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłem jeść! Pyszne! Polecam z pomidorem, ogórkiem kiszonym i grillowanym tofu ♥
OdpowiedzUsuńZrobiłam i są PRZEPYSZNE <3
OdpowiedzUsuń