Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie
Składniki:
- 250 g boczniaków
- 1 litr wody
- 2 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 3 arkusze nori
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/3 szkl. octu
- 4 łyżki musztardy
- 10 łyżek mleka kokosowego
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżki + 1/2 szkl oleju do zalewy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wlej wodę do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, olej, imbir i nori. Dopraw solą, pieprzem i zagotuj.
- Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki* i przełóż do gotującej się zalewy.
- Po ok. 5 minutach gotowania dodaj ocet i gotuj jeszcze 2 minuty.
- Po tym czasie zdejmij zalewę z ognia i poczekaj aż lekko ostygnie.
- Boczniaki wraz z zalewą przełóż do litrowego słoika.
- Gdy zalewa ostygnie trzymaj słoik w lodówce 1-4 dni.
- Po kilku dniach marynowania odcedź boczniaki z zalewy.
- W misce wymieszaj musztardę z mlekiem kokosowym i drobno pokrojoną cebulą. Dodaj gorczyce, curry i cukier.
- Dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Przełóż boczniaki do sosu i dokładnie wymieszaj.
* Grubsze kawałki boczniaków najlepiej utłuc tłuczkiem.
Smacznego :)
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń