Jeśli nie wiecie co podać na wigilijny stół to boczniaki a'la śledzie będą świetną opcją. Nigdy nie przepadałam za śledziami, ale mó...

Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie


Jeśli nie wiecie co podać na wigilijny stół to boczniaki a'la śledzie będą świetną opcją. Nigdy nie przepadałam za śledziami, ale mój chłopak bardzo je lubił, więc postanowiłam spróbować przygotować, coś co będzie wegańską alternatywą dla tej tradycyjnej potrawy wigilijnej. 



 Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie

Składniki:
  • 250 g boczniaków
  • 1 litr wody
  • 2 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3 arkusze nori
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 szkl. octu
  • 4 łyżki musztardy 
  • 10 łyżek mleka kokosowego
  • 1/2 cebuli 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżki + 1/2 szkl oleju do zalewy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Wlej wodę do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, olej, imbir i nori. Dopraw solą, pieprzem i zagotuj.
  2. Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki* i przełóż do gotującej się zalewy.  
  3. Po ok. 5 minutach gotowania dodaj ocet i gotuj jeszcze 2 minuty. 
  4. Po tym czasie zdejmij zalewę z ognia i poczekaj aż lekko ostygnie. 
  5. Boczniaki wraz z zalewą przełóż do litrowego słoika.
  6. Gdy zalewa ostygnie trzymaj słoik w lodówce 1-4 dni. 
  7. Po kilku dniach marynowania odcedź boczniaki z zalewy.
  8. W misce wymieszaj musztardę z mlekiem kokosowym i drobno pokrojoną cebulą. Dodaj gorczyce, curry i cukier. 
  9. Dopraw solą i pieprzem według uznania. 
  10. Przełóż boczniaki do sosu i dokładnie wymieszaj. 
* Grubsze kawałki boczniaków najlepiej utłuc tłuczkiem.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń