Naleśniki bolognese z tofu
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 500 ml wody
- 200 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na sos bolognese:
- 2 cebule
- 250 g tofu
- 1 koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki mleka roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przyrządź naleśniki z tego przepisu.
- Na rozgrzaną patelnie wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż, aż będzie miękka i złocista.
- Następnie dodaj pokruszone tofu, sos sojowy, płatki drożdżowe, oregano, majeranek, bazylię i dokładnie wymieszaj. Podsmaż przez ok 2 minuty.
- Po tym czasie dodaj koncentrat i wymieszaj. Smaż jeszcze 5 minut.
- Następnie dodaj mleko, cukier, czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
- Następnie nakładaj od 2-3 łyżek sosu na naleśnika w zależności od jego wielkości, złóż go według uznania i umieść w żaroodpornym naczyniu.
- Gdy już wszystkie naleśniki będą gotowe, posyp je startym wegańskim serem i włóż do rozgrzanego do 200 st piekarnika na ok. 20-30 minut.
Smacznego :)
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńPyszota 😊
OdpowiedzUsuń1 koncentrat pomidorowy to mniej więcej jaki rozmiar? są tak duże i tak małe w sklepach, że wolę dopytać.
OdpowiedzUsuńDzięki
Ja użyłam 200 g :)
Usuń