W październiku sezon na dynię trwa w najlepsze, dlatego przez cały miesiąc będę dodawać przepisy wykorzystujące dynie. Sklepowe półki uginają się pod jej najsłodszymi okazami, dlatego warto wykorzystywać to wszechstronne warzywo w swojej kuchni. Pierwszym przepisem i według mnie obowiązkowym daniem z dyni jest zupa krem. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, ma aksamitną konsystencje i głęboki aromat. Dodatkowo jest idealną propozycją na chłodniejsze dni, kiedy tak bardzo potrzebujemy czegoś co rozgrzeje nasz organizm.
Zupa krem z dyni
Składniki:
- 1 dynia (około 1,5 kg)
- 1 średnia marchewka
- 1 duże jabłko
- 1 litr wody
- puszka mleczka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry*
- szczypta papryki chilli lub odrobina pasty chilli
- sól, pieprz
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru
* Jeżeli nie możesz znaleźć mielonej kolendry, nasiona możesz zmielić samemu. Przed rozdrobnieniem nasion w moździerzu, należy lekko je podgrzać na patelni na małym ogniu, aby wydobyć z nich smak i aromat o lekko cytrusowej nucie. Zamiast kolendry można dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
- Dynię, marchew i jabłko obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok 40 min, aż wszystko będzie miękkie.
- Następnie za pomocą blendera zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj do kremu mleczko kokosowe, chilii oraz przyprawy i gotuj około 10 minut.
- Dodaj sól i pieprz według uznania.
Zupę można podawać z ryżem, z chrupiącymi grzankami czy świeżymi ziołami lub nasionami.
Smacznego :)
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w akcji: http://vegespot.pl/akcje/74/sezon-na-dynie/
OdpowiedzUsuńProszę tylko o umieszczenie banerka. :) Można dodać wiele przepisów z jednego bloga.
Zupa wygląda świetnie. Używasz w kuchni filtra molekularnego z naturalną mineralizacją?
OdpowiedzUsuńNiestety nie, ale w przyszłości chcę się w taki zaopatrzyć :)
Usuń