Kiedyś frytki kojarzyły mi się z ociekającą tłuszczem przekąską serwowaną w fast foodach. Teraz wiem, że można je przygotować bez tłuszcz...

Frytki z dyni piżmowej


Kiedyś frytki kojarzyły mi się z ociekającą tłuszczem przekąską serwowaną w fast foodach. Teraz wiem, że można je przygotować bez tłuszczu i nie muszą być zrobione tylko z ziemniaków. Frytki z buraka, marchewki czy dyni to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych. Dlatego dziś mam dla Was przepis na frytki z dyni piżmowej, które na pewno podbiją Wasze podniebienia.



 Frytki z dyni piżmowej


Składniki (3-4 porcje):

  • 1 dynia piżmowa ok 1 kg
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 

Przygotowanie:

  1. Obierz i pokrój dynie w długie, cienkie paski.
  2. Pokrojoną dynię namocz w wodzie przynajmniej 20 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij dynię z wody i osusz. 
  4. Następnie w misce dodaj do dyni skrobię, przyprawy i wymieszaj. 
  5. Ułóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Piecz około 30 minut lub do momentu aż frytki będą przypieczone w piekarniku rozgrzanym do 200 st.

Smacznego :)

1 komentarz: