Kiedyś frytki kojarzyły mi się z ociekającą tłuszczem przekąską serwowaną w fast foodach. Teraz wiem, że można je przygotować bez tłuszczu i nie muszą być zrobione tylko z ziemniaków. Frytki z buraka, marchewki czy dyni to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych. Dlatego dziś mam dla Was przepis na frytki z dyni piżmowej, które na pewno podbiją Wasze podniebienia.
Frytki z dyni piżmowej
Składniki (3-4 porcje):
- 1 dynia piżmowa ok 1 kg
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- sól, pieprz
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Obierz i pokrój dynie w długie, cienkie paski.
- Pokrojoną dynię namocz w wodzie przynajmniej 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij dynię z wody i osusz.
- Następnie w misce dodaj do dyni skrobię, przyprawy i wymieszaj.
- Ułóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 30 minut lub do momentu aż frytki będą przypieczone w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
Smacznego :)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń