Zapraszam do kolejnej odsłony październikowych przepisów z dyni.  Dzisiaj mam dla Was coś co będzie idealne na słodkie  śniadanie, lunch...

Dyniowe pankejki owsiane z syropem kasztanowym i bitą śmietaną


Zapraszam do kolejnej odsłony październikowych przepisów z dyni. Dzisiaj mam dla Was coś co będzie idealne na słodkie śniadanie, lunch czy deser, czyli słynne amerykańskie naleśniki w zdrowszej, wegańskiej wersji. Już dawno chciałam przygotować pankejki owsiane z dynią, ale zawsze kończyło się to tylko zamiarami, aż w końcu razem z moją przyjaciółką stwierdziłyśmy, że  mamy niesamowitą ochotę na coś słodkiego. Szybko przeszłyśmy od słów do czynów i góra naleśników polana syropem z kasztanów i bitą śmietaną leżała na naszych talerzach. Taki deser przypasuję każdemu miłośnikowi aromatycznych, jesiennych smaków. 




Dyniowe pankejki owsiane z syropem kasztanowym i bitą śmietaną

Składniki (na ok. 10 naleśników):

  • 2 szkl. mąki owsianej*
  • 2 szkl. mleka sojowego + 1 łyżka do sosu kasztanowego
  • 1/2 szkl puree z dyni
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • olej do smażenia 
  • krem kasztanowy
  • wegańska bita śmietana
* Mąkę owsianą można uzyskać blendując płatki owsiane :)

Przygotowanie:

  • W misce wymieszaj mąkę owsianą z pozostałymi suchymi składnikami.
  • Następnie dodaj mleko sojowe, puree z dyni i dokładnie wymieszaj. 
  • Odstaw na kilka minut. W tym czasie do 2 łyżek kremu kasztanowego dodaj 1 łyżkę mleka sojowego i wymieszaj. 
  • Smaż pankejki na odrobinie oleju n średnim ogniu pod przykryciem. 
  • Podawaj polane sosem kasztanowym, bitą śmietaną i posypane cynamonem.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Dyniowych jeszcze nie miałam przyjemności jeśc i robić...kusisz :D Bo dynię kocham!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentują się bardzo apetycznie,
    mniam :)

    OdpowiedzUsuń