Pomidory suszone są idealnym sposobem, aby zachować smak letnich pomidorów na zimowe dni. W tym okresie są świetnym źródłem witamin i składników odżywczych. Dodatkowo ich wspaniały aromat i niepowtarzany smak idealnie komponuje się z kanapkami, sałatkami czy sosami.
Wykonanie takich pomidorów suszonych może być czasochłonne, lecz pełna spiżarnia tych pysznych przetworów jest tego warta. Aby przygotować suszone pomidory nie potrzeba specjalnej suszarki, wystarczy piekarnik. Bardzo ważnym czynnikiem jest rodzaj pomidorów. Najlepiej, aby były mięsiste i posiadały jak najmniej wody. Idelanie sprawdzają się tu pomidory limo.
Pomidory suszone
Składniki (na ok 4-5 słoików):
- 5 kg pomidorów
- 4-5 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- olej rzepakowy lub oliwa
- sól
Przygotowanie:
- Pomidory dokładnie umyj, przekrój na pół i wydrąż miąższ*.
- Ułóż pomidory ściśle na papierze do pieczenia i obficie posól.
- Susz w piekarniku w temperaturze 90-100 stopni przez 2-4 godzin** z uchylonymi drzwiczkami przy termoobiegu.
- Po ususzeniu*** przełóż pomidory do dużej miski, dodaj ocet, oregano, bazylię i dokładnie wymieszaj.
- Podgrzej olej, tak aby zaczął wydzielać zapach i "parować".
- Do wysterylizowanych słoików przełóż pomidory do 3/4 słoika - ułóż je ściśle, ale nie upychaj ich.
- Następnie zalej do pełna olej, zakręć pokrywkę i ustaw słoik do góry dnem.
* Miąższ z pomidorów można zblendować, przetrzeć przez sito i po odparowaniu wody mamy pyszny przecier pomidorowy.
** Każdy piekarnik jest inny, dlatego najlepiej pilnować pomidory i dostosować temperaturę i czas pieczenia.
*** Pomidory są ususzone, kiedy zmniejszą objętość i pomarszczą im się brzegi.
Smacznego :)
Uwielbiam suszone pomidory, domowe są cudowne, a Twój przepis rewelacyjny !
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń