Ostatnio ciecierzyca stała się moim ulubionym strączkiem i zaczęłam ją używać dosłownie do wszystkiego. Robię z niej burgery, sałatk...

Wegańska pasta ''tuńczykowa'' z ciecierzycy




Ostatnio ciecierzyca stała się moim ulubionym strączkiem i zaczęłam ją używać dosłownie do wszystkiego. Robię z niej burgery, sałatki, curry czy potrawki. Najczęściej jednak przygotowuje z niej pasty na kanapki. Tym razem z ciecierzycy przygotowałam pastę a'la tuńczykową. Próbowałam odtworzyć pastę, którą robiłam przed przejściem na weganizm i myślę, że mi się udało :) W tradycyjnej paście zawsze dodawałam kukurydze, ogórki i cebule, dlatego w tej wegańskiej wersji też nie mogło zabraknąć tych składników. Po dłuższym zastanowieniu może to jednak sałatka a'la tuńczykowa, a nie pasta? Sama nie wiem, ale smakuje świetnie zarówno na pieczywie jak i bez :)




Wegańska pasta "tuńczykowa" z ciecierzycy


Składniki:

  • 240 g ugotowanej ciecierzycy (ok. 120 g suchych ziaren)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 100 g kukurydzy 
  • 70 g ogórków konserwowych
  • 3 łyżki mleka sojowego
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli 
  • 1 arkusz nori
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Rozgnieć ciecierzyce za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca.
  2. Dodaj mleko i zamieszaj. 
  3. Pokrój cebule i ogórki na drobne kawałeczki i dodaj z kukurydzą do ciecierzycy. 
  4. Dodaj sól czarną i płatki drożdżowe. 
  5. Rozdrobnij nori na małe kawałki i dodaj do pasty. 
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Brzmi smakowicie :)
    Wypróbuję przy najbliższej okazji!

    OdpowiedzUsuń
  2. a kiszone ogórki się nadadzą? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie :) będzie trochę inaczej smakować niż z konserwowymi, ale i tak będzie pyszna :)

      Usuń
  3. Co daje sól czarna? Jest niezbędna w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Co daje sól czarna? Jest niezbędna w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest niezbędna, dodaję ją dla lekko jajecznego posmaku.

      Usuń