Ostatnio ciecierzyca stała się moim ulubionym strączkiem i zaczęłam ją używać dosłownie do wszystkiego. Robię z niej burgery, sałatki, curry czy potrawki. Najczęściej jednak przygotowuje z niej pasty na kanapki. Tym razem z ciecierzycy przygotowałam pastę a'la tuńczykową. Próbowałam odtworzyć pastę, którą robiłam przed przejściem na weganizm i myślę, że mi się udało :) W tradycyjnej paście zawsze dodawałam kukurydze, ogórki i cebule, dlatego w tej wegańskiej wersji też nie mogło zabraknąć tych składników. Po dłuższym zastanowieniu może to jednak sałatka a'la tuńczykowa, a nie pasta? Sama nie wiem, ale smakuje świetnie zarówno na pieczywie jak i bez :)
Wegańska pasta "tuńczykowa" z ciecierzycy
Składniki:
- 240 g ugotowanej ciecierzycy (ok. 120 g suchych ziaren)
- 1/2 średniej cebuli
- 100 g kukurydzy
- 70 g ogórków konserwowych
- 3 łyżki mleka sojowego
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki czarnej soli
- 1 arkusz nori
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgnieć ciecierzyce za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca.
- Dodaj mleko i zamieszaj.
- Pokrój cebule i ogórki na drobne kawałeczki i dodaj z kukurydzą do ciecierzycy.
- Dodaj sól czarną i płatki drożdżowe.
- Rozdrobnij nori na małe kawałki i dodaj do pasty.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Musi ciekawie smakować ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję przy najbliższej okazji!
a kiszone ogórki się nadadzą? ;)
OdpowiedzUsuńPewnie :) będzie trochę inaczej smakować niż z konserwowymi, ale i tak będzie pyszna :)
UsuńCo daje sól czarna? Jest niezbędna w tym przepisie?
OdpowiedzUsuńCo daje sól czarna? Jest niezbędna w tym przepisie?
OdpowiedzUsuńNie jest niezbędna, dodaję ją dla lekko jajecznego posmaku.
UsuńDobre to jest! Dzięki. :)
OdpowiedzUsuń