Po kotletach jajecznych z kaszy jaglanej ( przepis tutaj) przyszedł czas na kolejny zweganizowany przepis jajeczny. Zapraszam na wegańs...

Wegańska pasta jajeczna ze szczypiorkiem


Po kotletach jajecznych z kaszy jaglanej (przepis tutaj) przyszedł czas na kolejny zweganizowany przepis jajeczny. Zapraszam na wegańską pastę jajeczna z ciecierzycy. Pasta swój jajeczny smak zawdzięcza czarnej soli oraz płatkom drożdżowym, a dodatek szczypiorku jeszcze bardziej podkręca jej smak. Zamiast szczypiorku można użyć drobno posiekaną pietruszkę lub koperek. Pasta idealnie sprawdza się na kanapki lub jako farsz do pieczonych ziemniaków! 



Wegańska pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Składniki:

  • 280 g ugotowanej ciecierzycy 
  • 1/2 szkl. mleka sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli czarnej 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Przy pomocy blendera zmiksuj ciecierzyce z mlekiem na gładką masę. 
  2. Dodaj czosnek, czarną sól, cukier, kurkumę i płatki drożdżowe i ponownie zblenduj. 
  3. Dosól i dopieprz do smaku. 
  4. Pokrój drobno szczypiorek, dodaj do pasty i wymieszaj.  



Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Ja robię pastę "jajeczną" z tofu, ale Twoją wersję wypróbuję na 100%, gdyż muszę ograniczać produkty sojowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super,wyglada jak moja przyszła kolacja😁

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, już pół roku nie mieliśmy w domu pasty "bezjajecznej". Ja robię z ciecierzycy, awokado i domowej roboty wegańskiego majonezu. Twoja jest stanowczo bardziej dietetyczna, następnym razem pójdę tym tropem i ograniczę tłuszcze w paście ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze mam problem jak podajesz juz sypkie produkty po ugotowaniu, ile to bedzie ciecierzycy przed gotowaniem? Myslisz, ze mozna uzyc ciecierzycy z puszki? Bo to namaczanie i gotowanie dlugo trwa. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pasty potrzeba ok. 140g suchej ciecierzycy. Następnym razem będe podawać ilość suchych ziaren :) Jeśli chodzi o tą z puszki to jak najbardziej możesz użyć :).

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki drożdżowe raczej nie da się zastąpić jakimś innym produktem. Odpowiadają za smak umami, same smakuja bardzo serowego z lekką nutą orzechową. Możesz je pominąć wtedy smak będzie bardziej delikatny, albo zrobić sama ze zwykłych drożdzy :) Przepis na domowe płatki drożdżowe http://www.wegujemy.pl/2016/02/domowe-patki-drozdzowe_26.html

      Usuń
    2. Chciałam usunąć zduplikowany komentarz, a usuneły mi się oba :/

      Usuń