Natka jest znana ze swoich właściwości odtruwających i poprawiających trawienie. Dodatkowo jest świetnym źródłem żelaza i witaminy C. W związku z tym warto ją wykorzystywać w różnych przepisach.
Pasta pieczarkowa z natką pietruszki
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżki sosu tamari/sojowego
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/4 łyżeczki imbiru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki i cebulę pokrój na drobne kawałki.
- Na rozgrzaną patelnie wrzuć pokrojone pieczarki z cebulą. Dodaj odrobinę soli, aby puściły wodę. W razie potrzeby dolej trochę wody. Duś do momentu widocznego zredukowania objętości.
- Pokrój natkę i dodaj do pieczarek. Zamieszaj.
- Dodaj wszystkie przyprawy.
- Zblenduj. *
*Można, tak jak ja, lekko zblendować, aby zostawić kawałki pieczarek.
Smacznego :)
Prosto, zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie urozmaicenie dla kanapek :)
OdpowiedzUsuńCześć, dzięki za ten przepis! Wygląda przepysznie :) Zastanawiam się jak długo taka pasta może być przechowywane w słoiczku w lodówce?
OdpowiedzUsuń