Kanapki z pastą roślinną to świetna opcja na pożywne i smaczne śniadanie. Zamiast kupować gotowe pasty, warto spróbować zrobić ja same...

Pasta pieczarkowa z natką pietruszki



Kanapki z pastą roślinną to świetna opcja na pożywne i smaczne śniadanie. Zamiast kupować gotowe pasty, warto spróbować zrobić ja samemu w domu. Jest to proste, tanie i na dodatek możemy otrzymać smarowidło w dowolnym smaku. Dziś mam dla Was pastę bardzo pieczarkową z dodatkiem natki pietruszki. Jest zdrowa, dietetyczna, bezglutenowa i co najważniejsze bardzo smaczna :) 

Natka jest znana ze swoich właściwości odtruwających i poprawiających trawienie. Dodatkowo jest świetnym źródłem żelaza i witaminy C. W związku z tym warto ją wykorzystywać w różnych przepisach.


Pasta pieczarkowa z natką pietruszki


Składniki:

  • 500 g pieczarek 
  • 1 średnia cebula 
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki sosu tamari/sojowego
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

  1. Pieczarki i cebulę pokrój na drobne kawałki. 
  2. Na rozgrzaną patelnie wrzuć pokrojone pieczarki z cebulą. Dodaj odrobinę soli, aby puściły wodę. W razie potrzeby dolej trochę wody. Duś do momentu widocznego zredukowania objętości.
  3. Pokrój natkę i dodaj do pieczarek. Zamieszaj.
  4. Dodaj wszystkie przyprawy.
  5. Zblenduj. *
*Można, tak jak ja, lekko zblendować, aby zostawić kawałki pieczarek. 


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Prosto, zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie urozmaicenie dla kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć, dzięki za ten przepis! Wygląda przepysznie :) Zastanawiam się jak długo taka pasta może być przechowywane w słoiczku w lodówce?

    OdpowiedzUsuń