Jak byłam mała to nienawidziłam jajek! No chyba, że były w postaci kotletów jajecznych, które często w dzieciństwie przygotowywała mi ba...

Wegańskie kotlety jajeczne z kaszy jaglanej


Jak byłam mała to nienawidziłam jajek! No chyba, że były w postaci kotletów jajecznych, które często w dzieciństwie przygotowywała mi babcia i mama. Ostatnio wracając do domu poczułam znajomy zapach, który przywrócił mnóstwo miłych wspomnień. Zaciekawiona co tak pachnie, poszłam do kuchni i zobaczyłam moją mamę robiącą masę na kotlety jajeczne. Później zaczęłam przygotowywać składniki na nuggetsy z kaszy jaglanej, które chciałam zrobić na obiad. Jednak zachęcona zapachami z dzieciństwa stwierdziłam, że spróbuje zrobić wegańską wersję kotletów jajecznych.  Wszystkim w domu kotlety bardzo zasmakowały, a moja 5-letnia siostra powiedziała nawet, że są lepsze od tych zrobionych przez mamę, więc myślę, że mi się udało :).



Wegańskie kotlety jajeczne z kaszy jaglanej

Składniki ( na ok. 15 sztuk) :

  • 1 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 3 szkl. wody
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli czarnej
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia *
  • 1 łyżka płatków drożdżowych 
  • 2 łyżki oleju + do smażenia
  • 1 łyżeczka czosnku 
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • pęczek szczypiorku
*Trzeba uważać i patrzeć na skład bułki tartej, bo może być niewegańska. W Auchan jest dostępna wegańska bułka tarta. 


Przygotowanie:


  1. Kasze jaglaną przelej wrzątkiem, w celu pozbycia się gorzkiego smaku. 
  2. Zagotuj w garnku 3 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli, wrzuć kaszę jaglaną do gotującej się wody, zmniejsz gaz i przykryj pokrywką. Gotuj do momentu, aż kasza zaabsorbuje całą wodę. 
  3. Po ostudzeniu dodaj olej, przyprawy, szczypiorek oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  4. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. 
  5. Smaż do zarumienienia na rozgrzanej patelni z olejem.  



Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Na pewno będę je często robić, bo wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie w Warszawie dostanę czarną sól?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoją kupuję na hali mirowskiej, ale widziałam też w sklepach z orientalną żywnością i sklepach wegańskich (Evergreen i Tofu).

      Usuń
  3. Interesujący pomysł na wykorzystanie mojej ulubionej kaszy :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie wolę te bez jajek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co w tym przypadku może zastąpić bułkę tartą na diecie bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... Możesz spróbować dodać mąke z ciecierzycy albo kukurydzianą. Widziałam też w sklepach ze zdrową żywnością bezglutenową bułke tartą :)

      Usuń
    2. Dodałam mąkę z ciecierzycy, a zamiast usmażyć - upiekłam kotleciki w piekarniku. Wyszły przepyszne, idealnie skomponowały się z gulaszem warzywnym. Dziękuję za świetny przepis (zdecydowanie trafia na listę ,,Do powtórzenia"). :)

      Usuń
    3. Mąka kukurydziana! Ja panieruje prawie wszystko mąką kukurydzianą. Albo pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. No albo płatki drożdżowe...

      Usuń
  6. Coz to za oksymoron "weganskie kotlety jajeczne". Wegetarianskie. Prosze poprawic opis. Jajko to produkt odzwierzecy wiec nie weganski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kłania się czytanie ze zrozumieniem... ;-)

      Usuń
  7. A cyz mogę pominąć czarną sól i nie będzie to jakoś zmieniało smaku?nie mam
    po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarna sól dodaje jajecznego smaku, więc mogą trochę mniej jajecznie smakować, ale nadal będą pyszne :)

      Usuń
    2. zrobiłam bez i bez płatków drożdźowcyh bo zapomniałam i wyszły smaczne a ja nie lubię kaszy jaglanej :)także przepis fajny

      Usuń
    3. No to super :) Cieszę się, że Ci smakowały :)

      Usuń
  8. Bardzo smaczne! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci przypadły do gustu :) Pozdrawiam!

      Usuń