Wegańskie kotlety jajeczne z kaszy jaglanej
Składniki ( na ok. 15 sztuk) :
- 1 szkl. suchej kaszy jaglanej
- 3 szkl. wody
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli czarnej
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia *
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 2 łyżki oleju + do smażenia
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- pęczek szczypiorku
*Trzeba uważać i patrzeć na skład bułki tartej, bo może być niewegańska. W Auchan jest dostępna wegańska bułka tarta.
Przygotowanie:
- Kasze jaglaną przelej wrzątkiem, w celu pozbycia się gorzkiego smaku.
- Zagotuj w garnku 3 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli, wrzuć kaszę jaglaną do gotującej się wody, zmniejsz gaz i przykryj pokrywką. Gotuj do momentu, aż kasza zaabsorbuje całą wodę.
- Po ostudzeniu dodaj olej, przyprawy, szczypiorek oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Smaż do zarumienienia na rozgrzanej patelni z olejem.
Świetny przepis! Na pewno będę je często robić, bo wyszły przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) cieszę się, że smakowały :)
UsuńGdzie w Warszawie dostanę czarną sól?
OdpowiedzUsuńJa swoją kupuję na hali mirowskiej, ale widziałam też w sklepach z orientalną żywnością i sklepach wegańskich (Evergreen i Tofu).
UsuńInteresujący pomysł na wykorzystanie mojej ulubionej kaszy :)
OdpowiedzUsuńhttp://iwonka-bloguje.blogspot.com
Zdecydowanie wolę te bez jajek :-)
OdpowiedzUsuńCo w tym przypadku może zastąpić bułkę tartą na diecie bezglutenowej?
OdpowiedzUsuńHmm... Możesz spróbować dodać mąke z ciecierzycy albo kukurydzianą. Widziałam też w sklepach ze zdrową żywnością bezglutenową bułke tartą :)
UsuńDodałam mąkę z ciecierzycy, a zamiast usmażyć - upiekłam kotleciki w piekarniku. Wyszły przepyszne, idealnie skomponowały się z gulaszem warzywnym. Dziękuję za świetny przepis (zdecydowanie trafia na listę ,,Do powtórzenia"). :)
UsuńMąka kukurydziana! Ja panieruje prawie wszystko mąką kukurydzianą. Albo pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. No albo płatki drożdżowe...
UsuńCoz to za oksymoron "weganskie kotlety jajeczne". Wegetarianskie. Prosze poprawic opis. Jajko to produkt odzwierzecy wiec nie weganski!
OdpowiedzUsuńKłania się czytanie ze zrozumieniem... ;-)
UsuńA cyz mogę pominąć czarną sól i nie będzie to jakoś zmieniało smaku?nie mam
OdpowiedzUsuńpo prostu :)
Czarna sól dodaje jajecznego smaku, więc mogą trochę mniej jajecznie smakować, ale nadal będą pyszne :)
Usuńzrobiłam bez i bez płatków drożdźowcyh bo zapomniałam i wyszły smaczne a ja nie lubię kaszy jaglanej :)także przepis fajny
UsuńNo to super :) Cieszę się, że Ci smakowały :)
UsuńBardzo smaczne! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci przypadły do gustu :) Pozdrawiam!
Usuń