Grzyb kombucha jest zlepkiem kilku rodzajów drożdży i bakterii, które żyją w symbiozie (SCOBY – Symbiotic Culture Of Bacteria + Yeast)...

Kombucha - co to jest? jak hodować?



Grzyb kombucha jest zlepkiem kilku rodzajów drożdży i bakterii, które żyją w symbiozie (SCOBY – Symbiotic Culture Of Bacteria + Yeast). Ma galaretowatą formę i beżowy kolor. Grzyb używany jest do produkcji zdrowotnego napoju herbacianego, który w smaku przypomina sok jabłkowy. Kombucha żywi się cukrem oraz herbatą i przerabia je na kwas glukuronowy. Napój z kombuchy jest znany od tysięcy lat i przez wielu uważany za eliksir długowieczności, która ma mnóstwo wspaniałych właściwości. M.in wspomaga efektywne trawienie - zawiera korzystne mikroorganizmy, które zasiedlając układ pokarmowy, produkują enzymy. Usprawnia i pobudza także prace układu odpornościowego. Napój na bazie kombuchy ma też właściwości detoksykujące. Dodatkowo jest tzw adaptogenem, czyli w zależności od tego, czego organizm szczególnie potrzebuje, dąży do zaspokojenia tych potrzeb i osiągnięcia równowagi.





Skąd wziąć grzyb kombucha?

Sposobów jest kilka. Można kupić kombuche na allegro lub też dostać grzyba za darmo od kogoś komu się rozmnożył - trzeba poszukać w internecie. Słyszałam nawet o przypadkach wyrośnięcia kombuchy w occie :) 




Napój z kombuchy



Składniki na litrowy słoik:


  • grzyb Kombucha 
  • zaczyn z poprzedniej fermentacji w ilości 10% docelowej ilości płynu (nie jest konieczne)
  • 100 - 120 gram cukru 
  • 2 łyżeczki/torebki mocnej herbaty 

Dodatkowo: litrowy słoik, gumka, gaza, plastikowa łyżka, 



Przygotowanie:


  1. Zagotuj wodę, do słoika wrzuć herbatę, cukier i zalej gorącą wodą. 
  2. Po ostudzeniu dodaj zaczyn (jeśli go posiadasz) oraz kombuche (gładką stroną do góry).
  3. Przykryj naczynie czystą gazą lub innym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpiecz gumką.
  4. Umieść naczynie w ciepłym, przewiewnym miejscu z dala od bezpośredniego światła na 5 do 10 dni.* 
  5. Po wyjęciu kombuchy z napoju**  można zacząć go pić lub odstawić do wtórnej fermentacji.***
  6. Powtórz cały proces. 

*Można sprawdzać smak kombuchy, aby uzyskać taki, który będzie nam najbardziej smakował. Im dłużej fermentujemy, tym więcej cukru zostało przerobionego i smak jest bardziej kwaskowaty. 

**Podczas fermentacji grzyb matka produkuje nowy grzyb - córkę, który tworzy się na powierzchni herbaty. Czasami matka może zlepić się z nowym grzybem. Z córką można postępować tak samą jak z matką.

***Aby przeprowadzić drugą fermentacje rozlej kombuche do małych butelek i szczelnie je zakręć. Wtórna fermentacja powoduje, że kombucha jest lekko gazowana. Dodatkowo można dodać do niej owoce lub sok dla smaku. Taki napój jest świetnym orzeźwieniem w ciepłe dni. 


WAŻNE!!!
Podczas produkcji napoju z kombuchy nie wolno używać metalowych przedmiotów, gdyż może to zabić kombuche. 


Spożywanie kombuchy najlepiej zacząć od małych dawek (100 ml dziennie), aby organizm nie przeżył szoku. Stopniowo można zwiększyć ilość do trzech szklanek (3 razy po szklance). Kuracja oczyszczająca z toksyn powinna trwać 3 tyg. Po tym czasie organizm się przyzwyczaja i napój już tak dobrze nie działa.




0 komentarzy: