Szukając alternatywy dla tradycyjnego twarożku, natknęłam się na wiele przepisów, w których jako bazę wykorzystywano tofu, orzechy czy nas...

Twarożek ze szczypiorkiem z płatków ryżowych


Szukając alternatywy dla tradycyjnego twarożku, natknęłam się na wiele przepisów, w których jako bazę wykorzystywano
tofu, orzechy czy nasiona. Takie twarożki są przepyszne, jednak wszystkie te przepisy wymagały moczenia lub blendowania. Ja wolę przygotować wszystko prosto i szybko, przy jak najmniejszym brudzeniu naczyń, dlatego szukałam dalej i znalazłam. Przepis na twarożek z płatków ryżowych znalazłam w serwisie puszka.pl i odpowiednio go modyfikując, uzyskałam twarożek idealny dla mnie zarówno w smaku, jak i w wykonaniu.





Twarożek ze szczypiorkiem z płatków ryżowych 
Na podstawie tego przepisu

Składniki:

  • 150 g płatków ryżowych
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 3 łyżki zaprawy cytrynowej*
  • pieprz, sól
  • woda


*Jeśli macie cytrynę możecie ją użyć. Ja użyłam zaprawy cytrynowej, bo jest to dla mnie wygodniejsze. Najlepiej dodawać ją stopniowo, aby za bardzo nie zakwasić. 


Przygotowanie:


  1. Płatki ryżowe zalać wrzątkiem trochę ponad ich poziom.
  2. Po ich napęcznieniu dodać zaprawę cytrynową/sok z cytryny, przyprawy, szczypiorek i zamieszać.
Aby twarożek był smaczny i nie miał posmaku ryżowego trzeba go odpowiednio posolić i zakwasić!
Jeszcze 
 lepszy jest na następny dzień, kiedy się przegryzie :).
W razie dodania za dużo wody można dodać więcej płatków ryżowych.
Jeżeli ktoś lubi bardziej tłuste twarożki, może dodać trochę oliwy.
Aby twarożek miał bardziej gładką konsystencje można go zblendować.

Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, muszę wypróbować bo bardzo jestem ciekawa smaku.

    ps. zapraszam do fb grupy dla wege-blogerów https://www.facebook.com/groups/WegeBlogi/

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wypróbowałam i rzeczywiście smakuje bardzo twarożkowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Płatki ryżowe znałam od ich 'słodkiej' strony, a gdy przeczytałam tytuł posta, pomyślałam, że przecież idealnie wpasowują się w twarożkowe klimaty! Świetny pomysł, od razu zabieram się do pracy i na jutro będzie pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 150 g to chyba płatków ryżowych a nie drożdżowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że ryżowych :) Juz poprawiam, dziękuje :)

      Usuń