Szukając alternatywy dla tradycyjnego twarożku, natknęłam się na wiele przepisów, w których jako bazę wykorzystywano
tofu, orzechy czy nasiona. Takie twarożki są przepyszne, jednak wszystkie te przepisy wymagały moczenia lub blendowania. Ja wolę przygotować wszystko prosto i szybko, przy jak najmniejszym brudzeniu naczyń, dlatego szukałam dalej i znalazłam. Przepis na twarożek z płatków ryżowych znalazłam w serwisie puszka.pl i odpowiednio go modyfikując, uzyskałam twarożek idealny dla mnie zarówno w smaku, jak i w wykonaniu.
Twarożek ze szczypiorkiem z płatków ryżowych
Na podstawie tego przepisu
Składniki:
- 150 g płatków ryżowych
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 3 łyżki zaprawy cytrynowej*
- pieprz, sól
- woda
*Jeśli macie cytrynę możecie ją użyć. Ja użyłam zaprawy cytrynowej, bo jest to dla mnie wygodniejsze. Najlepiej dodawać ją stopniowo, aby za bardzo nie zakwasić.
Przygotowanie:
- Płatki ryżowe zalać wrzątkiem trochę ponad ich poziom.
- Po ich napęcznieniu dodać zaprawę cytrynową/sok z cytryny, przyprawy, szczypiorek i zamieszać.
Jeszcze lepszy jest na następny dzień, kiedy się przegryzie :).
W razie dodania za dużo wody można dodać więcej płatków ryżowych.
Jeżeli ktoś lubi bardziej tłuste twarożki, może dodać trochę oliwy.
Aby twarożek miał bardziej gładką konsystencje można go zblendować.
Smacznego:)
ciekawy pomysł, muszę wypróbować bo bardzo jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńps. zapraszam do fb grupy dla wege-blogerów https://www.facebook.com/groups/WegeBlogi/
Już wypróbowałam i rzeczywiście smakuje bardzo twarożkowo :-)
OdpowiedzUsuńPłatki ryżowe znałam od ich 'słodkiej' strony, a gdy przeczytałam tytuł posta, pomyślałam, że przecież idealnie wpasowują się w twarożkowe klimaty! Świetny pomysł, od razu zabieram się do pracy i na jutro będzie pyszny! :)
OdpowiedzUsuń150 g to chyba płatków ryżowych a nie drożdżowych :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że ryżowych :) Juz poprawiam, dziękuje :)
Usuń