Pad Thai to błyskawiczne danie z patelni z charakterystycznym słodko kwaśnym sosem. Od pierwszego momentu, gdy spróbowałam to danie (jeszcze w wersji niewegańskiej) trafiło na listę moich ulubionych. Po przejściu na weganizm ciągle chciałam zrobić pad thai'a. Wreszcie mi się udało :)
Pad thai z tofu
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g makaronu ryżowego*
- 100 g kiełków fasoli mung
- pęczek szczypiorku
- 200 g tofu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki sosu sojowego**
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka słodkiej lub ostrej papryki
- sok z jednej limonki lub cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- garść posiekanych orzechów arachidowych
* najlepszy będzie płaski i szeroki
** do sosu sojowego można dodać 2 arkusze nori
Jeżeli lubicie bardziej ostre smaki można dodać sos sriracha lub świeżą papryczkę chilli..
Przygotowanie:
- Do miski wsypać cukier, paprykę. Dodać sos sojowy, ocet, sok z limonki oraz wodę. Wymieszać i odstawić na bok.
- Pokroić szczypiorek na 5 cm kawałki.
- Makaron zalać gorącą wodą.
- Tofu podzielić na dwie równe porcje. Jedną pokroić w kostkę, drugą część rozdrobnić (jak do tofucznicy:))
- Czosnek drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnie z olejem. Podsmażyć do momentu aż zbrązowieje.
- Dodać tofu i wymieszać. Chwilę podsmażyć.
- Odsączyć makaron i dodać na patelnie.
- Wlać wcześniej przygotowany sos i wymieszać. Smażyć do momentu wyparowania większości wody.
- Zdjąć z ognia, dodać kiełki i szczypiorek. Lekko zamieszać.
- Pad thai'a podawać posypanego orzeszkami z ćwiartkami limonki, świeżym szczypiorkiem oraz kiełkami.
Smacznego :)
wyczuwam orientalne danie.. czyli coś w moim guście:3
OdpowiedzUsuńPokusze się żeby zrobić choć ostatnio dodałam szczypiorek do sosu pomidorowego który przygotowałam i wszystko się popsuło!
OdpowiedzUsuń