Niepowodzenia w kuchni to u mnie norma. Chciałam zrobić szarlotkę, ale ze względu na małą ilość jabłek wyszła bardziej tarta. Na szcz...

Bezglutenowa tarta a'la szarlotka


Niepowodzenia w kuchni to u mnie norma. Chciałam zrobić szarlotkę, ale ze względu na małą ilość jabłek wyszła bardziej tarta. Na szczęście to "niepowodzenie" okazało się być pyszne:). Ta bezglutenowa tarta z jabłkami jest świetna, gdy ma się ochotę na coś lekkiego i słodkiego. Dodając podwójną ilość jabłek można przygotować tradycyjną szarlotkę. 



Bezglutenowa tarta a'la szarlotka


Składniki (na tortownice 27cm):

  • 1 kg jabłek
  • 100ml wody
  • 3 łyżki cukru (można dodać niej wg preferencji)
  • szczypta kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 szkl mąki z ciecierzycy
  • 1,5 szkl mąki jaglanej
  • 6 łyżek cukru
  • 7,5 łyżek oleju 
  • 7,5 łyżek wody


Przygotowanie:

  1. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroić na małe kawałki. Zalać wodą i dodać cukier. Gotować, aż zmiękną. Dodać przyprawy. 
  2. Do dużej miski wsypać mąkę z ciecierzycy i jaglaną, dodać cukier. Następnie dodać wodę i olej. 
  3. Zamieszać wszystkie składniki i ugnieść ciasto.
  4. Ciasto podzielić na dwie części. Większą i mniejszą w proporcjach 1/3 i 2/3. Większe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut, mniejsze do zamrażarki również na pół godziny.
  5. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Większą porcje ciasta rozprowadzić równomiernie w tortownicy nachodząc na boki. Obficie ponakłuwać ciasto widelcem. 
  7. Ciasto wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika na ok. 20 min (do zarumienienia)  
  8. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć masę jabłkową i równomiernie ją rozprowadzić. 
  9. Mniejszą porcje ciasta zatrzeć na grubych okach tarki i posypać tartę.
  10. Wstawić tortownicę do piekarnika na ok. 25 minut. 
















5 komentarzy:

  1. Robiłam niedawno bardzo podobną, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda chrupiąco, uwielbiam kruszonkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. aż zamarzyłam za samym zapachem domowej szarlotki <3 genialna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyyyyyyszna!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D baaardzo dziękuję za ten przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń