Warzywne curry z ziemniakami, marchewką, cebulą i papryką
- 3 średnie marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duża papryka
- 2 średnie cebule
- 1/2 puszki mleka kokosowego light
- 1 limonka lub cytryna
- woda
- 2 łyżeczki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
- Obrać marchewki i ziemniaki.
- Wszystkie warzywa pokroić na kawałki o tej samej wielkości. Polecam kroić na średnie kawałki.
- Warzywa przełożyć do garnka i zalać wodą, tak aby przykryła warzywa. Dodać sól.
- Gotować na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolać niewielką ilość wody.
- Dodać mleko kokosowe i zamieszać.
- Dodać czosnek, kurkumę i pieprz. Jeżeli curry nie jest wystarczająco słone dodać też sól.
- Zetrzeć skórkę z jednej limonki, wycisnąć sok z połówki dodać do curry (można użyć skórki z cytryny i soku z 1/4 cytryny).
Podawać z ryżem lub chlebem indyjskim posypane natką pietruszki.
Ten przepis nie zawiera oleju dzięki temu jest mniej kaloryczny. Dodatkowo użyłam tylko 1/2 puszki mleka kokosowego light, ale oczywiście można dodać całą puszkę mleka pełnotłustego, aby curry było bardziej kremowe.
Smacznego:)
Mamytanie odnosnie przepisu,czy warzywa odsedzamy czy to mleko kokosowe dodajemy do wody w ktorej gotuja sie warzywa?
OdpowiedzUsuńMamytanie odnosnie przepisu,czy warzywa odsedzamy czy to mleko kokosowe dodajemy do wody w ktorej gotuja sie warzywa?
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe dodaje się do wody, w ktorej gotują się warzywa :)
UsuńCzy zamiast mleka kokosowego mogę użyć jogurtu?
OdpowiedzUsuńMyślę, że możesz spróbować dodać pod koniec gotowania uważając, żeby się nie zważył. Możliwe, że będziesz musiała dodać cukru, jeśli dodatek jogurtu spowoduję, że curry wyjdzie za kwaśne. Pozdrawiam :).
Usuń