Tofu pierwszy raz spróbowałam parę lat temu. Byłam wtedy na diecie i szukałam jakieś niskokalorycznej alternatywy dla mięsa mielonego w spaghetti. Po jego spróbowaniu byłam zaskoczona tym, że tak dobrze smakuje. Od tego momentu tofu spożywałam regularnie. Czasami wręcz jadłam częściej tofu niż mięso. Zastępowałam nim mięso mielone w spaghetti, podsmażone dodawałam do gotowanych warzyw lub jadłam w postaci kotletów. Po przejściu na weganizm postanowiłam tofu zrobić sama w domu. Czytając przepisy w internecie byłam przerażona jak skomplikowanym procesem jest zrobienia tofu. Dlatego dopiero niedawno postanowiłam spróbować zrobić je sama. Byłam mile zaskoczona, gdy okazało się, że nie jest to aż tak trudne jak myślałam oraz co najważniejsze tofu wyszło o wiele lepsze od tego dostępnego w sklepach. Od tego czasu już praktycznie nie kupuje tofu.
Robienie tofu w domu ma wiele zalet. Najważniejszą z nich jest możliwość dostosowania tofu do własnych potrzeb. Jeżeli ma się ochotę na tofu smakowe wystarczy dodać ulubione przyprawy. Oprócz smaku można też kontrolować konsystencje.
Tofu
- 400 g suchych ziaren soi
- 3 l wody + woda do moczenia
- sól
- 1-1,5 łyżki soku z cytryny
Ile tofu uzyskujesz z takiej ilości suchej soi ? Pytam bo szukam różnych sposobów które pozwolą na uzyskanie jak najwięcej tofu, a Twój jest nieco inny niż te które poznałam do tej pory.A tak w ogóle to piękna i estetyczna strona, ładne zdjęcia i konkretna treść. Masz mnie jako czytelnika :)
OdpowiedzUsuńZ takiej ilości soi wychodzi ok. 300-350g tofu. Dziękuje ;)
UsuńPokombinuj z większym dodatkiem soku z cytryny lub octu, najlepiej mi się sprawdza ocet jabłkowy, na taką ilość suchego ziarna dodaję około 5 litrów wody i 1/3 szkl kwasu,a robiąc mleko sojowe najpierw blenduję szklankę soi z 0,5l wody, następnie jeszcze raz powstałą okarę z kolejnym 0,5l wody. W ten sposób uzyskuję ponad pół kilogramowe tofu.
UsuńPozdrawiam gorąco i czekam na nowe wpisy :)
Muszę spróbować z octem jabłkowym bo z większym dodatkiem soku z cytryny jest trochę dla mnie za kwaśne. Dzięki za rady i również pozdrawiam :)
Usuń