Kiedy nie mam pod ręką  tofu,  a na śniadanie mam ochotę zjeść "jajecznicę", przygotowuję owsiankę na słono. Najbardziej lubi...

Owsianecznica z pieczarkami czyli wegańska jajecznica z owsianki (HCLF)


Kiedy nie mam pod ręką tofu, a na śniadanie mam ochotę zjeść "jajecznicę", przygotowuję owsiankę na słono. Najbardziej lubię wersję z  cebulą i pieczarkami, ale owsianecznica też  świetnie smakuje z innymi dodatkami. 

Przygotowuję ją na wodzie, dzięki czemu jest niskokaloryczna i świetna dla osób będących na wysokowęglowodanowej, niskotłuszczowej diecie. 


Owsianecznica z pieczarkami


Składniki (2 porcje):


  • 1 szkl błyskawicznych płatków owsianych 
  • 4 średnie pieczarki (ok. 150g)
  • 1 średnia cebula 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • woda 
  • opcjonalnie: łyżka płatków drożdżowych 

Przygotowanie:


  1. Płatki owsiane zalać wrząca wodą (trochę ponad poziom płatków), dodać kurkumę, czosnek, czarną sól oraz sos sojowy. Wymieszać i odstawić na bok. 
  2. Obrać cebulę i pokroić. Tak samo pieczarki.
  3. Cebulę wrzucić na patelnie, zalać wodą, posolić (szczypta) i smażyć na małym ogniu pod przykrywką. 
  4. Po ok. 2 minutach dodać pieczarki, szczyptę soli i przykryć. 
  5. Smażyć, aż cebula będzie miękka i cała woda wyparuję. Jeżeli woda wyparuje wcześniej,  trzeba dodać jej trochę. 
  6. Dodać owsiankę na patelnie i wymieszać. 
  7. Dodać pieprz i sól do smaku. 


 Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Lubię tofucznicę, bardzo często robię jaglanicę a ten przepis muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno Ci zasmakuje :) Ja też lubię tofucznice i jaglanecznicę, ale cały czas próbuje ze wszystkiego robić jajecznice wegańską nawet z kaszy kuskus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za inspirację :) Długo nie mogłam się przekonać, bo kiepsko wspominam wytrawne eksperymenty z owsianką sprzed paru lat, ale wyszło fajnie. U mnie suche płatki podsmażone z czosnkiem, kapustą pekińską i przyprawami (sól, pieprz, papryka, sumak, kozieradka, lubczyk, oregano i zioła prowansalskie) i dopiero na końcu zalane wodą i skleikowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowało :) Brzmi pysznie :)

      Usuń