Jeszcze przed przejściem na weganizm lubiłam mleka roślinne. Mogę nawet stwierdzić, że wolałam je od mleka krowiego. Niestety ich cena nie pozwalała mi na ich częste spożywanie. Najczęściej kupowałam mleko sojowe ze względu na jego powszechność i cenę. Wtedy też eksperymentowałam z robieniem takich napojów w domu. Gdy pierwszy raz robiłam mleko sojowe zapomniałam o jego mieszaniu podczas gotowania i spaliłam garnek. Na szczęście nie zniechęciłam się do domowej produkcji i po przejściu na weganizm robię mleko sojowe regularnie.
Zrobienie mleka sojowego w domu jest bardzo proste. Dodatkowo okarę, czyli pozostałe zmiksowane ziarna soi można wykorzystać do kotletów, pasztetu lub ciast. Mleko sojowe jest świetną bazą do produkcji innych wyrobów sojowych t.j tofu, majonezu czy jogurtu. Robiąc samodzielnie mleko można kontrolować wszystkie składniki, smak, gęstość oraz pożywność.
Mleko sojowe
Składniki:
- 400 g suchych ziaren soi
- 3 l wody +woda do moczenia
- cukier i sól
Przygotowanie:
- Soję zalać wodą i pozostawić na ok 10 h. Najlepiej zostawić na noc.
- Rano odlać wodę i przepłukać ziarna na sicie.
- W blenderze zmielić soje z dodatkiem wody. Najlepiej rozdzielić na dwie, trzy partie.
- Przełożyć soje do dużego garnka i dodać pozostałą część wody.
- Całość podgrzać do wrzenia często mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut. Im dłużej mleko będzie gotowane tym lepszy będzie jego smak.
- Nad garnkiem lub miska ułożyć sito wyłożone pieluchą lub gazą. Przelać przez nie mleko i porządnie odcisnąć. Trzeba uważać, żeby się nie poparzyć. Aby temu zapobiec do odciskania można użyć miski.
- Dodać do smaku cukier i sól.
Ile czasu mozna przechowywac to mleko w lodowce? Czy mozna je mrozic?
OdpowiedzUsuńMleko sojowe można przechowywać ok. tygodnia w lodówce. Jeśli chodzi o mrożenie to nie próbowałam, ale myślę że jak najbardziej można :)
Usuń