Po dłuższej przerwie wracam z idealnym przepisem dla miłośników słodkości. Poniżej znajdziecie prosty i szybki sposób na trochę zdrowszą wersje amerykańskich chocolate chip cookies, czyli ciasteczek z kawałkami czekolady. Standardowo robi się je m. in. z mąki pszennej, masła i cukru. W mojej wersji zamiast zwykłej mąki użyłam owsianej, masło zamieniłam na niewielką ilość oleju kokosowego, a zamiast cukru postawiłam na daktyle, które nadały lekko karmelowego smaku.

Składniki (na ok. 9 ciasteczek):
1 szkl mąki owsianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
150 g (ok. 1 szkl ) suszonych daktyli bez pestek
3/4 szklanki wody (do zalania daktyli)
1/2 szklanki kawałków czekolady *
2 łyżki mleka roślinnego
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
*użyłam specjalnych dropsy czekoladowe, ale tak samo dobrze sprawdzi się pokruszona czekolada
Przygotowanie:
Daktyle zalewam wrzątkiem (3/4 szkl). Po ok. 15 min przekładam daktyle z wodą, w której się moczyły do blendera i blenduję na jednolitą masę i zostawiam do całkowitego ostudzenia.
W dużej misce łącze wszystkie suche składniki. Później dodaję pastę z daktyli, olej, mleko i dokładnie mieszam.
Miskę z ciastem przekładam do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu masy z lodówki formuję 9 kulek (jeśli masa klei się do rąk można obsypać je mąką owsianą lub wysmarować odrobiną oleju) i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki rozmieszczam, tak aby każde ciastko miało wystarczającą przestrzeń do urośnięcia. Następnie każdą kulkę rozpłaszczam, tak aby miało ok. 1 cm grubości.

Wegańskie ciasteczka z kawałkami czekolady
1 szkl mąki owsianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
150 g (ok. 1 szkl ) suszonych daktyli bez pestek
3/4 szklanki wody (do zalania daktyli)
1/2 szklanki kawałków czekolady *
2 łyżki mleka roślinnego
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
*użyłam specjalnych dropsy czekoladowe, ale tak samo dobrze sprawdzi się pokruszona czekolada
Przygotowanie:
Daktyle zalewam wrzątkiem (3/4 szkl). Po ok. 15 min przekładam daktyle z wodą, w której się moczyły do blendera i blenduję na jednolitą masę i zostawiam do całkowitego ostudzenia.
W dużej misce łącze wszystkie suche składniki. Później dodaję pastę z daktyli, olej, mleko i dokładnie mieszam.
Miskę z ciastem przekładam do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu masy z lodówki formuję 9 kulek (jeśli masa klei się do rąk można obsypać je mąką owsianą lub wysmarować odrobiną oleju) i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki rozmieszczam, tak aby każde ciastko miało wystarczającą przestrzeń do urośnięcia. Następnie każdą kulkę rozpłaszczam, tak aby miało ok. 1 cm grubości.
Piekę 13 minut na środkowej szynie w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. Po tym czasie wyjmuje blachę i zostawiam ciastka na gorącej blasze przez 15 minut. Później przekładam na kratkę do chłodzenia.
Smacznego :)
0 komentarzy: