Lubicie risotto? Jeśli tak to dzisiejszy przepis bardzo przypadnie Wam do gustu. Borowikowe risotto to świetny pomysł na rozgrzewające ...

Borowikowe risotto


Lubicie risotto? Jeśli tak to dzisiejszy przepis bardzo przypadnie Wam do gustu. Borowikowe risotto to świetny pomysł na rozgrzewające danie w zimne wieczory. Dzięki użyciu suszonych borowików ten przepis będzie idealny na zbliżającą się zimę. A samo danie jest aromatyczne, sycące i bardzo kremowe.  Tradycyjnie dodaje się do niego włoski parmezan, ale dodatek sera wegańskiego również świetni się sprawdzi. 


Borowikowe risotto

Składniki:

opakowanie (20g) suszonych borowików Devaldano
ok. 1 litr bulionu jarzynowego (nie musi być wykorzystany cały)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
200 g ryżu do risotto (np. Arborio)
1 łyżka płatków drożdżowych 
1 łyżka jogurtu
1 łyżka oleju
20 g wegańskiego sera 
sól, pieprz

Przygotowanie:

Suszone grzyby namocz według zaleceń producenta. Gdy będą już namoczone osusz je na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę. Wodę z grzybów wlej do bulionu i zagotuj. 
 
Cebulę i czosnek pokrój w małą kostkę (czosnek można wycisnąć przez praskę). W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, na który wrzuć cebulę i czosnek.  Smaż aż będą miękkie na małym ogniu (przez około 5 minut), od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodaj pokrojone grzyby, wsyp ryż wymieszaj i smaż przez minutę na średnim ogniu. 

Następnie wlej ok 1/2 szklanki gorącego bulionu i gotuj risotto na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, dodaj kolejną porcje bulionu. Powtarzaj te czynność przez około 15-20 minut  do momentu aż, ziarna ryżu będą miękkie z zewnątrz i al dente w środku. 

Na koniec dodaj płatki drożdżowe, jogurt i ser starty na małych okach. 

Wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku

Smacznego :)





1 komentarz: