Lubicie risotto? Jeśli tak to dzisiejszy przepis bardzo przypadnie Wam do gustu. Borowikowe risotto to świetny pomysł na rozgrzewające danie w zimne wieczory. Dzięki użyciu suszonych borowików ten przepis będzie idealny na zbliżającą się zimę. A samo danie jest aromatyczne, sycące i bardzo kremowe. Tradycyjnie dodaje się do niego włoski parmezan, ale dodatek sera wegańskiego również świetni się sprawdzi.
Borowikowe risotto
Składniki:
opakowanie (20g) suszonych borowików Devaldanook. 1 litr bulionu jarzynowego (nie musi być wykorzystany cały)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
200 g ryżu do risotto (np. Arborio)
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka jogurtu
1 łyżka oleju
20 g wegańskiego sera
20 g wegańskiego sera
sól, pieprz
Suszone grzyby namocz według zaleceń producenta. Gdy będą już namoczone osusz je na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę. Wodę z grzybów wlej do bulionu i zagotuj.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokrój w małą kostkę (czosnek można wycisnąć przez praskę). W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, na który wrzuć cebulę i czosnek. Smaż aż będą miękkie na małym ogniu (przez około 5 minut), od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaj pokrojone grzyby, wsyp ryż wymieszaj i smaż przez minutę na średnim ogniu.
Następnie wlej ok 1/2 szklanki gorącego bulionu i gotuj risotto na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, dodaj kolejną porcje bulionu. Powtarzaj te czynność przez około 15-20 minut do momentu aż, ziarna ryżu będą miękkie z zewnątrz i al dente w środku.
Na koniec dodaj płatki drożdżowe, jogurt i ser starty na małych okach.
Pyszności. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)
شركة عزل اسطح بسيهات وعنك
OdpowiedzUsuńشركة الكشف علي المباني قبل الشراء بالدمام
OdpowiedzUsuń