Makaron ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań. Nie dość, że jest pyszne o można je przygotować dosłownie w chwilę. Wystarczy...

Szybki wegański obiad, czyli makaron ze szpinakiem



Makaron ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań. Nie dość, że jest pyszne o można je przygotować dosłownie w chwilę. Wystarczy ugotować makaron i przygotować szpinak z mlekiem roślinnym, czosnkiem i innymi przyprawami. Dla urozmaicenia można dodać pokruszone tofu lub świeże pomidorki koktajlowe. Dla dopełnienia warto zetrzeć ser wegański i obficie posypać danie na talerzu.   


Makaronem ze szpinakiem


Składniki:

450 g mrożonego szpinaku 
0,5 szkl mleka roślinnego 
1 łyżka oleju 
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki płatków drożdżowych 
pieprz, sól
opcjonalnie odrobina cukru

Przygotowanie:

Rozmrożony szpinak przełóż na rozgrzaną patelnie (można go też rozmrozić na patelni) z olejem. 

Dodaj mleko roślinne i smaż ok. 5 minut na małym ogniu, aż większość płynu wyparuje. 

Po tym czasie dodaj przeciśnięty czosnek i sos sojowy. Dokładnie zamieszaj i smaż ok. minutę. 

Następnie dodaj płatki drożdżowe, pieprz, ewentualnie sól i cukier. 

Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. 

Ugotowany makaron dokładnie połącz ze szpinakiem. 



Smacznego :)


11 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie, kocham szpinak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj,wybacz,ale strasznie nie lubię szpinaku...jakoś nie mogę się przekonać:-/

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie lubimy szpinaku :/

    OdpowiedzUsuń
  4. <333 Proste, przyjemne, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię makaron ze szpinakiem, jednak przyrządzam go w inny sposób, z sosem śmietanowo - szpinakowym, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię dania z makaronem, niestety szpinak do mnie nie przemawia.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O taki makaronik to i ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń