Podczas świąt, na stołach w większości domów nie może zabraknąć kultowej sałatki jarzynowej. W moim domu było podobnie z tym, że ja nigdy nie zaliczyłam się do miłośników tego specjału. Tak naprawdę nie przepadałam za sałatkami z majonezem do momentu, gdy nie spróbowałam sałatki krabowej przygotowanej przez mamę mojej przyjaciółki. Od razu została moim ulubieńcem i od tamtej chwili robiłam ja na każdą specjalną okazję. Po przejściu na weganizm nie zrezygnowałam z przygotowania mojej ulubionej sałatki, dlatego dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jej zweganizowaną wersję.
Świąteczna sałatka z tofu
Składniki:
200 g tofu
1/2 puszki kukurydzy (ok 110 g)
5 średnich ogórków konserwowych (ok 100 g)
1/2 średniej cebuli czerwonej
3 łyżki majonezu (u mnie sojonez)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Tofu, cebulę oraz ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę.
Przełóż do miski, dodaj kukurydzę oraz majonez.
Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj.
Smacznego :)
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń