Granola jest świetną alternatywa dla tradycyjnych płatków śniadaniowych. Przygotowana w domu, z wartościowych składników będzie idealna na zdrowe śniadanie. Dziś przygotowałam dla Was podstawowy przepis na prostą, wegańską granolę na bazie płatków owsianych i niepalonej kaszy gryczanej. Jeśli chcecie urozmaicić granolę można dodać swoje ulubione składniki tj. orzechy, nasiona, kawałki czekolady lub pokrojone suszone owoce.
Piernikowa granola bez cukru na bazie płatków owsianych i kaszy gryczanej
Składniki:
2 szkl płatków owsianych (dla uzyskania ciekawszej konsystencji moża wziąć 1,5 szkl zwykłych płatków owsianych i 1/2 szl ekspandowanych)
1/2 szkl kaszy gryczanej niepalonej Targroch
1 szkl daktyli
1/2 szkl wody
1/2 szkl wody
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na ok 15-20 minut. Po tym czasie przelej całość do blendera i zmiksuj.
Płatki owsiane i kasze gryczaną wsyp do dużej miski, dodaj pastę daktylową* oraz resztę składników i dokładnie wymieszaj.
Piecz granolę ok. 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C mieszając co 10 minut. Granola będzie gotowa, gdy będzie chrupiąca i zarumieniona**.
*Jak lubisz bardzo słodką granolę możesz dodać ksylitol, erytrol lub inną substancje słodzącą.
** Każdy piekarnik jest inny, dlatego najlepiej obserwować granole, i dostosować temperaturę i czas pieczenia do swojego sprzętu, aby się nie spaliła.
prawdziwie zimowa <3 pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam granolę, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Jutro zrobię ;))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowa granola! Genialna :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/