Od jakiegoś czasu miałam ochotę na tradycyjne gołąbki. No może nie takie tradycyjne, bo bez mięsa. Zbierałam się do tego dość długo, bo ni...

Wegańskie gołąbki z zieloną soczewicą i wędzonym tofu


Od jakiegoś czasu miałam ochotę na tradycyjne gołąbki. No może nie takie tradycyjne, bo bez mięsa. Zbierałam się do tego dość długo, bo nie jestem fanką przygotowywania tego dania. W końcu udało mi się je przyrządzić w wersji wegańskiej. Chciałam, żeby jak najbardziej przypominały te mięsne, dlatego farsz w moich gołąbkach to połączenie zielonej soczewicy i tofu wędzonego z dodatkiem ryżu. 




Wegańskie gołąbki z zieloną soczewicą i wędzonym tofu


Składniki:

1 biała lub włoska kapusta

200 g  suchej soczewicy
100 g suchego ryżu
180 g tofu wędzonego
2 cebule
2-3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju + olej do smażenia
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki cukru
1,5 litra bulionu warzywnego
500g przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Opcjonalnie 2-3 łyżki bułki tartej do farszu

Przygotowanie:

Ryż i soczewicę ugotuj w osobnych garnkach zgodnie z opisem na opakowaniu.

Pokrój cebulę i podsmaż na oleju, aż się skarmelizuje.

Wytnij głąb ze środka kapusty i włóż ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu). Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie przewróć kapustę na drugą stronę i gotuj kolejne 5 minut. Wyjmuj z wody i ostudź.

Ugotowaną soczewice, odcedź z wody, zblenduj razem z trzema łyżkami oleju i przyprawami. Następnie dodaj usmażona cebulę, ugotowany ryż i pokruszone tofu. Całą masę dokładnie wymieszaj.

Gdy kapusta już nie będzie gorąca rozbierz ją z liści i delikatnie odetnij zgrubienie z każdego liścia. Nałóż dużą łyżkę nadzienia na liść od strony łodygi. Zwiń jeden raz tak, aby zakryć farsz. Boki liścia zawiń do środka i zawiń ściśle cały liść do końca. Powtarzaj czynność, aż zużyjesz cały farsz.

Przygotuj duży garnek i wyłóż jego dno liśćmi kapusty. Na wierzchu ułóż przygotowane gołąbki łączeniem do dołu. Całość zalej wcześniej zagotowanym bulionem i gotuj ok 50 minut do momentu, aż kapusta będzie miękka.

Aby przygotować sos pomidorowy przelej wodę, w której gotowały się gołąbki, dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Całość gotuj ok. 10 min, dodaj sól i pieprz według uznania.

Smacznego :)


3 komentarze: