Kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią to tradycyjny polski obiad, którego nie może zabraknąć w większości domów. Wiele osób przec...

Jak zweganizować schabowego? || WEGAŃSKI SCHABOWY



Kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią to tradycyjny polski obiad, którego nie może zabraknąć w większości domów. Wiele osób przechodzących na dietę roślinną może tęsknić za smakami, które towarzyszyły im przez większość życia. Na szczęście wcale nie musimy z nich rezygnować, trzeba jedynie wiedzieć jak można je odtworzyć za pomocą roślinnych składników. W dzisiejszym poście przedstawię kilka sposobów na zweganizowanie kotleta schabowego. Wbrew pozorom możliwości jest sporo i poniżej postaram się przedstawić Wam jak najwięcej z nich. 


Baza

Chcąc przygotować wegański odpowiednik kotleta schabowego musimy mieć jego bazę. Mamy tutaj kilka możliwości. Można użyć składników, które nie wymagają gotowania, specjalnej obróbki czy dodania np. mąki lub bułki tartej. Do takich składników można zaliczyć: tempeh, kotlety sojowe (można je namoczyć w gorącej wodzie), boczniaki, pieczarki portobello oraz tofu. 

Jeśli mamy więcej czasu i chęci możemy użyć ugotowanego selera, przygotować seitan lub zrobić kotlety z ciecierzycy, fasoli, soi lub soczewicy. Wegańskie schabowe można też przygotować z okary pozostałej z robienia mleka sojowego. Jest to świetny sposób na wykorzystanie tego "odpadu".  

Jak widzicie opcji jest sporo, ale nie każda daję takie same rezultaty. Aby uzyskać bardzo podobny smak i konsystencje najlepszy wyborem są kotlety sojowe. Są bardzo smaczne, łatwo dostępne i przede wszystkim łatwo je przygotować. Jedynym ich minusem jest mały rozmiar, ale na szczęście w niektórych sklepach wegańskich lub ze zdrową żywnością znajdziemy ich większe wersje idealnie nadające się do przygotowania schabowego. Moją drugą propozycją jest tempeh. Daję bardzo dobrą konsystencje i w miarę podobny smak, ale ważne jest, aby wybrać odpowiedni rodzaj temehu. W sklepach możemy kupić naturalny, smażony i wędzony. W tym przypadku polecam ten naturalny lub smażony. Dobre rezultaty można otrzymać też robiąc schabowe z seitana, okary, ciecierzycy lub soczewicy. Ogromna zaletą robienia takich kotletów jest możliwość kontrolowania zarówno smaku jak i konsystencji (dodanie odpowiedniej ilości mąki lub np. bułki tartej) w samej bazie. Kolejnymi opcjami są tofu i seler. W tym przypadku konsystencja nie do końca przypomina schabowego, ale są to ciekawe alternatywy. Na koniec zostawiłam boczniaki i pieczarki portobello. W tym przypadku konsystencja bardzo obiega od oryginału. Po obróbce termicznej oba rodzaje grzybów robią się zdecydowanie za miękkie. Mimo tego takie kotlety wychodzą bardzo smaczne, wyglądem i smakiem przypominają schabowe, dlatego zdecydowałam się załączyć je w tym zestawieniu. 

Przyprawy

Niezależnie jaką bazę się wybierze trzeba zwrócić uwagę na przyprawy. Aby jak najbardziej zbliżyć się do oryginału trzeba ją odpowiednio przyprawić. Można użyć sklepowych mieszanek np. do kotletów schabowych lub ew. do kurczaka lub dodać swoje ulubione przyprawy. W wegańskich kotletach schabowych bardzo dobrze sprawdza się papryka, gorczyca czy płatki drożdżowe. 

"Jajko"

W klasycznej wersji kotleta schabowego do opanierowania używa się mąki, jajka i bułki tartej. Oczywiście w przypadku roślinnej wersji jajko nie wchodzi w grę. Tutaj pojawia się pytanie czym je zastąpić. Najprostszą opcją jest użycie mąki (można użyć też bezglutenowej np. z ciecierzycy) zmieszanej z wodą w proporcjach 2:5. Do przygotowanej zawiesiny można dodać sól, pieprz oraz inne przyprawy do smaku. 

Panierka

Jak dla mnie najważniejszym czynnikiem sprawiającym, że wegański kotlet schabowy smakuję jak oryginał jest panierka. Tutaj możemy skorzystać z tych samych opcji jak w tradycyjnym schabowym. Najpopularniejsza jest chyba panierka z bułki tartej, ale dobrze sprawdzają się też płatki kukurydziane (opcja bezglutenowa). Aby trochę urozmaicić smak standardowej panierki, można dodać sezamu, mielonych migdałów czy nawet wiórek kokosowych.

Przygotowanie 

Przygotowanie wege schabowego przebiega podobnie jak w przypadku tego tradycyjnego. Gdy mamy gotową bazę naszego kotleta, obtaczamy ją w mące, następnie w mieszance z mąki, wody i przypraw, potem w bułce tartej. Dzięki temu roślinne schabowe będą smaczne i chrupiące. Później wystarczy usmażyć  kotlety na rozgrzanej patelni na złoty kolor i gotowe :). 




Smacznego :)






3 komentarze:

  1. Wow, jaki świetny poradnik! Wrzucam go na grupę dla czytelników mojej książki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie czegoś takiego szukałem:)

    OdpowiedzUsuń