Są takie desery, które  szczególnie  kojarzą mi się z latem. Należą do nich oczywiście lody,  rurki z kremem oraz  gofry. Przepisy na r...

4 pomysły na wegańskie gofry


Są takie desery, które szczególnie kojarzą mi się z latem. Należą do nich oczywiście lody, rurki z kremem oraz gofry. Przepisy na rurki z kremem (przepis) i lody (przepis) są już od jakiegoś czasu na blogu, a dziś przyszedł czas na gofry. Od jakiegoś czasu mam w swojej kuchni gofrownicę i testuję różne możliwości jej wykorzystania. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na gofry, które może nie do końca przypominają te tradycyjne, ale na pewno są ciekawą i smaczną alternatywą.




Bezglutenowe gofry z mąki kokosowej



Składanki (na 2 gofry):

50 g mąki kokosowej
120 ml mleczka kokosowego
100 ml wody 
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

Połącz suche składniki i dokładnie wymieszaj. 

Dodaj wodę, mleczko kokosowe i mieszaj do uzyskania jednolitej masy (mąka kokosowa pochłonie cały płyn, dlatego masa nie będzie miała płynnej konsystencji).

Po wymieszaniu odłóż masę na ok. 5 minut.

Rozłóż równomiernie ciasto na rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy i piecz ok. 10 minut. 

Gofry po upieczeniu przypominają ciasto, dlatego ostrożnie przełóż je na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.


Gofry owsiane 


Składanki (na 2 gofry):

1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. mleka roślinnego
1 banan
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki w blederze. 

Rozłóż równomiernie ciasto na rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy i piecz od. 5 do 10 minut, aż będą zarumienione.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.



Gofry brownie beztłuszczowe


Składanki (na 2 gofry):

1/2 szkl. mąki 
1/3 szkl. cukru
2 łyżki kakao
1/2 szkl. mleka roślinnego
2 łyżki zblendowanego jabłka (lub startego na małych okach tarki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
szczypta soli
opcjonalnie: ekstrakt z wanili, szczypta cynamonu, szczypta kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Dodaj do miski przesianą mąkę z kakao, cukier proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszaj. 

W drugiej misce połącz mleko z octem jabłkowym i po chwili dodaj jabłko. 

Połącz ze sobą suche i mokre składniki tak aby nie było żadnych grudek. 

Rozłóż równomiernie ciasto na rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy i piecz ok. 10 minut, aż będą zarumienione. Można użyć wykałaczki w celu sprawdzenia czy gofry są gotowe. Wystarczy wbić ją w ciasto, jeśli wyjdzie czysta gofry są zrobione.



Bezglutenowe gofry z mąki z ciecierzycy


Składanki (na 2 gofry):

1/2 szkl mąki z ciecierzycy
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1/2 szkl. wody lub mleka roślinnego 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
opcjonalnie do wersji wytrawnej: 1 łyżka płatków drożdżowych, 1/2 łyżeczki czosnku, pieprz. Do masy można też dorzucić pokrojone pieczarki, cebulę czy paprykę. 

Przygotowanie:

Połącz suche składniki i dodaj wodę lub mleko. 

Po wymieszaniu odłóż masę na ok. 5 minut.

Rozłóż równomiernie ciasto na rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy i piecz ok. 10 minut, aż będą zarumienione. 


Smacznego :)


Która propozycja najbardziej przypadała Wam do gustu?



4 komentarze:

  1. Kocham Cię za te przepisy <3 Właśnie na takie pojedyncze porcje przepisów szukałam! Super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. <3 Cieszę się, że Ci się podobają :)

      Usuń
  2. Jestem wielką miłośniczką gofrów, szkoda tylko, że moja gofrownica się zepsuła, jak tylko kupię nową koniecznie wrócę do tych przepisów :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń