Od zawsze byłam wielką fanką serników. Kiedyś bardzo często, gdy nachodziła mnie ochota na coś słodkiego, kupowałam gotową mieszankę, b...

WEGAŃSKIE MINI SERNIKI Z TRUSKAWKAMI


Od zawsze byłam wielką fanką serników. Kiedyś bardzo często, gdy nachodziła mnie ochota na coś słodkiego, kupowałam gotową mieszankę, biszkopty, galaretkę i robiłam sernik na zimno. Po przejściu na weganizm nadal bardzo lubię desery tego typu, czy to na bazie kaszy jaglanej (przepis), tofu czy nawet ryżu (przepis). 


Dzisiejszy przepis będzie idealny dla osób, które lubią szybkie i proste desery, których przygotowanie nie wymaga mielenia, blendowania czy miksowania. Te wegański mini sernik są jednym z najprostszych deserów tego typu. Aby powstała pyszna masa serowa, która nie wymaga dodatkowego zakwaszania wystarczy podgrzać mleczko kokosowe z agarem, wymieszać z pokrojonymi truskawkami i wegańskim jogurtem naturalnym. 

Wegańskie mini serniki z truskawkami


Składniki (na 12 mini serników):

2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka kakao
szczypta soli himalajskiej

500 g wegańskiego jogurtu naturalnego 
puszka schłodzonego mleczka kokosowego
2 łyżeczki agaru
1 laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią*
1/2 szkl cukru lub ksylitolu
250 g truskawek + kilka do ozdoby 
szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową z olejem kokosowym, syropem, kakao oraz szczyptą soli. 

Masę na spód ciasta przełóż do lodówki na czas robienia masy serowej.

Pokrój truskawki na drobne kawałki.

Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy, przełóż do garnka, dodaj agar i zagotuj często mieszając. Następnie gotuj jeszcze przez ok. pół minuty (regularnie mieszając). Po wyłączeniu z gazu dodaj cukier, szczyptę soli i wanilię.

Gdy masa trochę ostygnie dodaj truskawki, jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.

Wyciągnij z lodówki spód ciasta i wyłóż nim silikonową formę na muffinki.*

Następnie wylej masę sernikową na spód ciasta i przełóż do lodówki na ok. 2 h.

*Jeśli nie posiadasz silikonowej formy, wyłóż foremki paskami z papieru do pieczenia. Ułatwią późniejsze wyciągniecie mini serników.






Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. To będą moje pierwsze wegańskie serniczki, które postaram się przygotować. Proszę więc o kciuki, by wyszły jak te ze zdjęć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie urocze! Muszę kiedyś takie zrobić na piknik :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Super pomysł, nie pomyślałam o przygotowaniu ich na piknik. Następnym razem jak będę się wybierać to na pewno zrobię :).

      Usuń
  3. A czy mozna zastapic jogurt zakwaszonym mlekiem sojowym? W mojej okolicy nigdzie nie ma takichweganskich frykasow :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że można, ale raczej trzeba będzie dodać trochę więcej agaru lub zmniejszyć ilość mleka ze względu na rzadszą konsystencję. W razie czego daj znać jak Ci wyszło. :)

    OdpowiedzUsuń