Jeśli lubicie lody i jesteście miłośnikami czekolady to dziś mam coś dla Was. Pyszny wegański domowy deser, do którego przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki. Wystarczy mleczko kokosowe i czekolada deserowa, aby w chwilę mieć domowe lody czekoladowe. Oczywiście możecie też dodać do nich swoje ulubione dodatki, dosłodzić według gustu lub zamienić czekoladę deserową na gorzką i dodać np. syrop klonowy, aby lody były bardziej zdrowe.
Składniki:
200 g czekolady deserowej
2 puszki mleczka kokosowego*
*z wysoką zawartością tłuszczu np. Z Lidla, Rossmanna lub marki Kier
*z wysoką zawartością tłuszczu np. Z Lidla, Rossmanna lub marki Kier
Przygotowanie:
Rozdrobnij tabliczki czekolady na kostki i przełóż do miski.
Mleczko kokosowe przełóż do garnka i zagotuj, często mieszając.
Zdejmij z gazu mleko, gdy zacznie bulgotać i wlej je do miski z czekoladą. Poczekaj ok. 2 minuty i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ostygniętą masę przełóż ją do wcześniej schłodzonego pojemnika i wstaw do zamrażarki.
Gdy masa zacznie twardnieć, wyjmij ją z zamrażalnika i przełóż do miski. Następnie ubijaj na gładką masę za pomocą miksera. Ponownie przełóż masę do schłodzonego pojemnika.
Aby uzyskać jeszcze lepszą konsystencję, możesz powtórzyć proces chłodzenia i ubijania jeszcze dwa razy.
Na koniec mroź lody przez około 4 godziny.
Smacznego :)
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, a mleko kokosowe to w jakiej ilosci, bo mam puszki po 200ml i 400ml?
OdpowiedzUsuńDo przepisu są potrzebne dwie duże puszki po 400ml :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ��
Usuń