Jeśli lubicie lody i jesteście miłośnikami czekolady to dziś mam coś dla Was. Pyszny wegański domowy deser, do  którego  przygotowania p...

2-SKŁADNIKOWE LODY CZEKOLADOWE



Jeśli lubicie lody i jesteście miłośnikami czekolady to dziś mam coś dla Was. Pyszny wegański domowy deser, do którego przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki. Wystarczy mleczko kokosowe i czekolada deserowa, aby w chwilę mieć domowe lody czekoladowe. Oczywiście możecie też dodać do nich swoje ulubione dodatki, dosłodzić według gustu lub zamienić czekoladę deserową na gorzką i dodać np. syrop klonowy, aby lody były bardziej zdrowe. 


2-składnikowe lody czekoladowe

Składniki:

200 g czekolady deserowej 
2 puszki mleczka kokosowego*

*z wysoką zawartością tłuszczu np. Z Lidla, Rossmanna lub marki Kier

Przygotowanie:

Rozdrobnij tabliczki czekolady na kostki i przełóż do miski.

Mleczko kokosowe przełóż do garnka i zagotuj, często mieszając.

Zdejmij z gazu mleko, gdy zacznie bulgotać i wlej je do miski z czekoladą. Poczekaj ok. 2 minuty i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ostygniętą masę przełóż ją do wcześniej schłodzonego pojemnika i wstaw do zamrażarki.

Gdy masa zacznie twardnieć, wyjmij ją z zamrażalnika i przełóż do miski. Następnie ubijaj na gładką masę za pomocą miksera. Ponownie przełóż masę do schłodzonego pojemnika.

Aby uzyskać jeszcze lepszą konsystencję, możesz powtórzyć proces chłodzenia i ubijania jeszcze dwa razy.

Na koniec mroź lody przez około 4 godziny.




Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Mam pytanie, a mleko kokosowe to w jakiej ilosci, bo mam puszki po 200ml i 400ml?

    OdpowiedzUsuń
  2. Do przepisu są potrzebne dwie duże puszki po 400ml :)

    OdpowiedzUsuń