Dziś mam dla Was pyszne, małe kulki, które podbiją podniebienie wszystkich miłośników słonego karmelu. Podstawą tych trufli są daktyle, ...

Wegańskie trufle ze słonym karmelem


Dziś mam dla Was pyszne, małe kulki, które podbiją podniebienie wszystkich miłośników słonego karmelu. Podstawą tych trufli są daktyle, które po zblednowaniu tworzą aksamitny karmel, który nadaje słodkości. Za smak słony odpowiada masło orzechowe i sól himalajska. Całość łączy mąką kokosowa, dzięki czemu przepis będzie idealny dla osób będących na diecie bezglutenowej. Te pyszne słodkości z odrobiną słonej nuty będą idealne na zbliżający się Dzień Matki.


Wegańskie trufle z słonym karmelem


Składniki na masę do trufli:

1 szkl daktyli

1/2 szkl wody
4 łyżki masła orzechowego
1/4 łyżeczki soli himalajskiej
4 łyżki mąki kokosowej

Składniki na czekoladę*:

40 g oleju kokosowego
4 łyżeczki kakao
2 łyżki zmielonego ksylitolu lub innej substancji słodzącej


*Można użyć gotowej czekolady deserowej lub gorzkiej. :)

Przygotowanie:

Namocz daktyle w gorącej wodzie. 

Po 15 minutach przełóż daktyle z wodą, w której się moczyły do malaksera i zblenduj na jednolitą masę. 

Dodaj masło orzechowe i sól. Zblenduj. 

Dodaj mąkę kokosową i dokładnie wymieszaj. 

Masę przełóż do lodówki na 30 minut. 

W międzyczasie przygotuj czekoladę z roztopionego oleju kokosowego, kakao i ksylitolu lub rozpuść gotową czekoladę.

Po 30 minutach wyciągnij masę z lodówki i formuj z niej kulki.

Po zużyciu całej masy, obtocz kulki w czekoladzie i ponownie przełóż do lodówki. Pozostaw je do momentu zastygnięcia czekolady. 
Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. O tak, to coś dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis ;) będę próbować! Tylko ta surowa mąką kokosowa mnie zastanawia. Jak się w takiej formie zachowuje? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mąka kokosowa bardzo absorbuje wszystkie płyny i bardzo dobrze zlepia, dzięki temu na surowo jest świetna do kulek mocy, trufli czy spodów do ciasta.

      Usuń