Niedawno w wegańskiej cukierni zjadłam rurki z kremem. Bardzo mi zasmakowały i przypomniały smak z dzieciństwa. Stwierdziłam, że muszę spróbować przygotować je sama w domu. Przejrzałam kilka przepisów na tradycyjne rurki z kruchego ciasta i udało mi się je zweganizować. Rurki można nadziać bitą śmietaną z mleka kokosowego lub kremem budyniowym. Ja zdecydowałam się na pierwszą wersję, bo takie rurki zawsze jadłam w dzieciństwie.
Wegańskie rurki z kremem
Składniki (na około 20 rurek) :
80 g oleju kokosowego
80 g wegańskiego jogurtu naturalnego
szczypta kurkumy
szczypta soli
Mąkę z solą, kurkumą i olejem koksowym posiekaj nożem, tak aby powstała kruszonka.
Dodaj jogurt naturalny i zagnieć ciasto.
Ciasto owiń w folie i przełóż do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie je wyjmij, podsyp mąką blat i bardzo cienko rozwałkuj (ok. 1 mm.)
Następnie pokrój ciasto na długie paski o szerokości około 1,5 cm.
Formę posmaruj niewielką ilością oleju kokosowego i zacznij nawijać na nią paski ciasta od węższej części.
Gdy już wszystkie rurki będą gotowe, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 ºC.
Po tym czasie wyjmij rurki, wystudź je i nabij wybranym kremem.
Przygotowanie:
Dodaj jogurt naturalny i zagnieć ciasto.
Ciasto owiń w folie i przełóż do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie je wyjmij, podsyp mąką blat i bardzo cienko rozwałkuj (ok. 1 mm.)
Następnie pokrój ciasto na długie paski o szerokości około 1,5 cm.
Formę posmaruj niewielką ilością oleju kokosowego i zacznij nawijać na nią paski ciasta od węższej części.
Gdy już wszystkie rurki będą gotowe, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 ºC.
Po tym czasie wyjmij rurki, wystudź je i nabij wybranym kremem.
Bita śmietana z mleka kokosowego: Schłodź w lodówce tłuste mleko kokosowe w puszcze - najlepiej całą noc. Przełóż stałą część mleka do miski, dodaj ok. 3 łyżki cukru pudru i ubij na sztywną bitą śmietanę.
Krem budyniowy: Podgrzej w garnku 0.4 l mleka roślinnego. W 100 ml rozpuść 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, cukier i dodaj ziarna z całej wanilii. Gdy mleko już się zagotuję, dodaj do niego mieszankę z mąką energicznie mieszając. Gotuj jeszcze przez chwilę.
Smacznego :)
Czym mogę zastąpić jogurt naturalny? Nie za bardzo chcę mi się wydawać 10 zł na jogurt :/.
OdpowiedzUsuńMożesz użyć wegańskiej gęstej śmietany. W Kauflandzie jest dostępny jogurt sojowy za 4.49 za 500 g :)
Usuń