(Sele)Ryba po grecku to uwielbiana potrawa, której nie może zabraknąć podczas Wigilii u wielu osób. Sama jestem wielką fanką tego dania ...

Dietetyczna seleryba po grecku || Dieta Dr Dąbrowskiej || Post warzywno-owocowy


(Sele)Ryba po grecku to uwielbiana potrawa, której nie może zabraknąć podczas Wigilii u wielu osób. Sama jestem wielką fanką tego dania i zawsze dziwiłam się czemu jest przyrządzana tak rzadko. W związku z tym ostatnio zaczęłam ją przygotowywać dość często w uproszczonej, zdrowej i lekkiej wersji, którą dziś się z Wami podzielę. :)


Dietetyczna seleryba po grecku


Składniki: 

1 kg marchewki
0,7 kg pietruszki
2 cebule
1 jabłko
przecier pomidorowy
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól himalajska, pieprz
1 seler
4 arkusze nori 
opcjonalnie: przyprawa do ryb

Przygotowanie:

Obrany seler pokrój na 1 cm plastry. Przełóż pokrojony seler do garnka z osoloną wodą i dodaj pokruszony arkusz nori. Gotuj, aż seler będzie miękki. 


Obraną marchewkę, pietruszkę i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule pokrój w piórka. 

Następnie starte warzywa oraz cebulę przełóż do garnka i zalej wodą do połowy ich objętości. W razie potrzeby podczas gotowania dodawaj więcej wody.

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, posól i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. 

Gdy warzywa będą miękkie dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 
Gotuj jeszcze przez 5 minut.

Ostudzone warzywa podawaj na obwiniętym w nori selerze/*

*Seler można też oprószyć przyprawą do ryby . 

Smacznego :)

1 komentarz: