Będąc na diecie wcale nie trzeba rezygnować z ukochanych dań. Jednym z moich ulubionych potraw jest lasagne, która nawet w wersji wegań...

Dietetyczna lasagne z cukinii



Będąc na diecie wcale nie trzeba rezygnować z ukochanych dań. Jednym z moich ulubionych potraw jest lasagne, która nawet w wersji wegańskiej zawiera sporo kalorii i tłuszczu. Postanowiłam przygotować ją w wersji lekkiej i dietetycznej, bez sera wegańskiego, sosu beszamelowego i makaronu. Takie danie, za względu na swoją lekkość będzie idealne na nadchodzące gorące dni, kiedy nie ma się ochoty na tłuste i wysokokaloryczne posiłki. 





Dietetyczna lasagne z cukinii 


Składniki ( na ok. 4 porcje):

4 łodygi selera naciowego 
2 marchewki
4 cebule
1 passata/przecier pomidorowy
1 cukinia 
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki bazyli
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
1 ząbek czosnku
sól himalajska, pieprz
1 liść laurowy 

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę, przełóż na patelnie, posól i podduś na patelni z małą ilością wody i liściem laurowym.

Pokrój marchewkę oraz seler naciowy na drobną kostkę i dodaj do cebuli.

Duś pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodawaj niewielkie ilości wody.


Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich paprykę wędzoną, oregano, bazylie, dokładnie wymieszaj i podduś jeszcze minute.

Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj do momentu, aż sos się zredukuje (sos powinien być dość zwarty, nie może być rzadki).

Dodaj wyciśnięty czosnek i wymieszaj. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Chwilę gotuj i wyłącz ogień.

Cukinie pokrój na cienkie plastry.

W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę pokrojonej cukinii, następnie warstwę sosu. Tę czynność powtórz po każdej warstwie cukinii, do momentu wyczerpania sosu.


Następnie włóż do nagrzanego do 200 st piekarnika i piecz ok. 30 minut. 

Smacznego :)

1 komentarz: