Majonez z wody po ciecierzycy (aquafaba) jest prosty i łatwy do wykonania. Ma gęstą, kremową konsystencje i jest idealny do sałatek czy ...

Wegański majonez z wody po ciecierzycy


Majonez z wody po ciecierzycy (aquafaba) jest prosty i łatwy do wykonania. Ma gęstą, kremową konsystencje i jest idealny do sałatek czy kanapek. Aquafaba posiada właściwości emulgujące, dzięki czemu łączy się z olejem tworząc jednolitą konsystencję. Wykorzystanie czarnej soli i płatków drożdżowych dodaje charakterystycznego jajecznego smaku. Przygotowanie takiego majonezu to świetny sposób na wykorzystanie płynu, który zazwyczaj zostaje wylany. 


Wegański majonez z wody po ciecierzycy
Na podstawie tego przepisu



Składniki:


0,5 szkl. wody po ciecierzycy
1,5 szkl oleju rzepakowego
1 łyżka octu
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżeczka musztardy
½ łyżeczki czarnej soli 
sól, pieprz
opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cukru i 1/4 suszonego czosnku

Przygotowanie:


W blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego w wysokim naczyniu zmiksuj 
przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach aquafabę z pozostałymi składnikami (oprócz oleju, soli i pieprzu). Gdy całość porządnie się spieni dodaj powoli, cienkim strumieniem olej.
Następnie dodaj sól i pieprz do smaku. 
Gotowy majonez włóż do lodówki, aby zgęstniał. Przechowuj szczelnie zamknięty ok. tygodnia. 


Smacznego :)

1 komentarz: