Dzisiaj mam coś pysznego dla wszystkich wielbicieli czekolady! Ta aksamitna tarta czekoladowa bez pieczenia na spodzie z daktyli, płat...

Wegańska tarta czekoladowa bez pieczenia z nutą pomarańczy


Dzisiaj mam coś pysznego dla wszystkich wielbicieli czekolady! Ta aksamitna tarta czekoladowa bez pieczenia na spodzie z daktyli, płatków owsianych i migdałów będzie idealna jako szybki i prosty deser. Do jej przygotowania potrzeba jedynie 6 składników, które pewnie masz już w domu. Nie ma co przedłużać zapraszam do przepisu :) 




Wegańska tarta czekoladowa bez pieczenia z nutą pomarańczy 


Składniki:

1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
2 czekolady deserowe
1 pomarańcza
90 g daktyli
50 g mielonych migdałów
30 g płatków owsianych

Przygotowanie:

Namocz daktyle w gorącej wodzie przez 10 minut.
Po tym czasie odciśnij daktyle z wody, przełóż do malaksera i blenduj tak, aby powstała jednolita masa. Następnie dodaj płatki owsiane i zmienione migdały i wymieszaj.
Gdy masa będzie gotowa, wyłóż nią dno oraz brzegi przygotowanej formy 20 cm. Wstaw do lodówki, aby spód się schłodził.
W międzyczasie rozdrobnij czekolady na kostki i przełóż do miski.
Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy, przełóż do garnka i zagotuj często mieszając. Gdy mleko już będzie bulgotać, zdejmij je z gazu i wlej do miski z czekoladą.
Do masy dodaj startą skórkę z pomarańczy, poczekaj ok. 2 minuty i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę wylej na wcześniej przygotowany spód i włóż do lodówki na ok 2 h.


Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Czekolada i pomarańcza to bardzo zgrany duet:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusisz! A jestem akurat na diecie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez pieczenia czytam - myślę, że to coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny przepis :) Mam jednak pytanie odnośnie mleka kokosowego, do garnka mam włożyć tą gęstszą część mleka?dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, cieszę się, że Ci się podoba :) Tak, trzeba oddzielić płyn od gęstszej części, czyli tłuszcz kokosowy :)

      Usuń
  6. Wczoraj zrobiłam :) Jest przepyszna i idealnie słodka, aż rozpływa się w ustach <3 Poszła cała w jeden dzień!

    OdpowiedzUsuń